Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма "Хоризонт" отбелязва своя 48-и рожден ден

| обновено на 04.01.19 в 13:05
Снимка: Ани Петрова, БНР

Днес програма "Хоризонт" на Българското национално радио отбелязва своя 48-и рожден ден. На този ден през 1971 година в шест часа сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата програма.

На същата дата се ражда и едно от емблематичните ни предавания - "Неделя 150", а три години по-късно "Хоризонт" става 24-часова програма. Също на 4 януари, но през 1989-а година, се появява и предаването ни "12+3".

Известният сигнал на предаването “12+3“, идея на музикалния редактор Сергей Джоканов, прозвучава за първи път в държавния радиоефир на четвърти януари 1989 година - преди трийсет години. Спомените си от създаването на предаването и ключовите моменти, помогнали му да се задържи и до днес сподели Чавдар Стефанов - един от първите водещи на "12+3". "Искахме да променим всичко", категоричен е и Йордан Лозанов, също един от създателите.

Когато създават "12+3", Петко Георгиев е най-младият човек в екипа. Един от ключовите водещи на предаването през годините е и Гита Минкова, която признава, че то я е “променило за добро“.

"Хоризонт" е началото на кариерата на генералния директор на БНР Александър Велев и целият му професионален път е свързан с програмата:

"Никога няма да забравя първите новини, които изчетох в ефира на "Хоризонт". Беше 9.00 часа сутринта и си представих милионите слушатели, които са застанали до радиоапаратите и слушат внимателно какво ще им кажа. Сърцето ми щеше да изскочи от гръдния кош! Страхотно изживяване!".

Посланието на Александър Велев:

"Нека "Хоризонт" да продължи да бъде емблема за свободна журналистика, за място, където хората да получават най-точната, най-бързата и достоверна информация! Пожелавам на екипа на "Хоризонт", на хората, които го правят, да имат силата и желанието да се променят".

Директорът на "Хоризонт" Ивайло Савов се обърна към слушателите с благодарности, че избират програмата за свой основен информационен източник:

"И затова, че ни поставят под номер едно в скалата за доверие и достоверност. Благодарност и към българските институции, които, надявам се, разбраха, че нашата мисия е да задаваме най-трудните и неудобни въпроси от името на обществото. Благодаря за усърдието и усилията на колегията в програма  "Хоризонт" всичко това да се случва, за поддържането на високия стандарт, завещан от поколения забележителни радиопрофесионалисти в името на истината и независимостта."

А към работещите в "Хоризонт":

"Очаквам развитие на професионалното разбиране за промяна. За да запазим лидерството, ние се нуждаем от бързо адаптиране на програмното съдържание към предизвикателството на цифровата среда, в която отдавна живеем".

Един от най-известните гласове в ефира на програмата - Диана Янкулова, признава, че  "Хоризонт" е нейната най-смела мечта, заради която загърбва другата си голяма любов - музиката. За нея радиото е най-изкусната медия и слушателите могат да разчитат единствено на&

"Истината, богатството на мненията, които предлага нашата програма и факта, че няма забранени теми и мнения. Най-голямото постижение на "Хоризонт" е, че успява да остане свободна въпреки всички форми на цензура, които през годините са упражнявани".

Музикалният редактор Жени Монева пожела:

"Понеже нашата работа е екипна, на всички мои колеги от сърце пожелавам да са мъдри и благословени във всеки един миг".

А звукорежисьорът Георги Бангиев сподели:

"Винаги съм казвал, че "Хоризонт" и Радиото са една сладка болест, от която сме болни доста години. Пожелавам на всички колеги много здраве, много усмивки, спокойствие и професионализъм".

Директорът на Радио Варна Наталия Чешмеджиева допълни:

"Програма "Хоризонт" на БНР винаги е била еталон за качество и висок професионализъм".

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" журналистът Светла Петрова заяви по повод 40-ата годишнина на предаването "Преди всички": 

"Преди всички" остава, защото е предаване на колективния талант, ум, мъдрост. Сутрешният блок винаги е бил институция в "Хоризонт". Той затова се запазва".

Функционирането на медиите е въпрос на функциониране на демокрацията в една държава, каза Петрова и добави:

"Журналистът носи последствията за мисията на професията".

Журналистът от БНР Силвия Великова, която е част от екипа на сутрешния блок, каза, че се е учила от Светла Петрова и си спомни:

"Това е период от нашия живот, в който се учихме да се борим. Макар да не бяхме пораснали, когато тях ги уволняваха, ние все пак, макар и малки, избрахме тяхната страна, но те платиха цената. После се научихме да си правим собствените протести. /…/ Давам си сметка, че най-хубавият момент от моята журналистическа работа е бил тогава, когато имаше зверска конкуренция. Тогава беше амбициран да си добър, защото иначе те изхвърляше".

Журналистът от БНР Таня Величкова обобщи:

"Личности с критично мислене, които знаят точните въпроси и ги задават направо – ако такива хора са повече и в Радиото, и в медиите изобщо, мисля, че това, което наричаме романтика, всъщност ще бъде правилото. /…/ Хората, от които учихме професията, ни завещаха това, че професията не е само технологията на работа и познаването на материята, а и отстояването на ценностите. От самото начало се учихме да браним тази свобода“. 

В предаването "Преди всички" доц. Вяра Ангелова, ръководител на Катедра "Радио и телевизия" във Факултета по журналистика, припомни, че именно от програма "Хоризонт" е стартирал сутрешният блок:

"Ръководството на Радиото през 79-а година, решава, че най-много приляга на Националното радио да има автори- журналисти за водещи на сутрешния блок, които да заместят говорителите, да започнат да се превръщат не само в четци на слово, но на мислещи хора, които да задават въпроси. Така постепенно този сутрешен блок се превръща в място не просто за събуждане на хората, а в събуждане на хората и в смисъла на пробуждането в духовен план, за да се стигне до "златното време" на "Преди всички" през 90-те години".

Според доц. Ангелова сутрешните блокове са променили облика на журналистиката като цяло.

"Интернет технологиите ще се завърнат все повече към електронните медии. Засега сме в етап на развитие на тези технологии по-скоро близки до вестниците, защото изискват да четем, да се постараем да осмислим написаното. Следващият етап на тази технология ще се върне към гласа и към чуването. Оптимистично настроена съм, че радиото и телевизията няма да загинат в това море от интернет технологии, въпросът е как да покажем, че сме там“.

Според доц. Вяра Ангелова трябва да се промени стилистиката:

"Съгласна съм, че зависи от политиците и от събеседниците. Но когато те са слаби, ние отнасяме негативите пред публиката. Ще ми се да вярвам, че журналистиката може от време на време да се еманципира и да дава отпор и на лошия вкус, и на събеседници, които очевидно използват ефира за интереси".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Можете да ни пишете какво е за вас "Хоризонт" или да ни изпратите интересни снимки, свързани с историята на програмата, на страницата във Фейсбук на "Хоризонт".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Част от първия екип на

„Хоризонт“ на 48 г. - една (не)малка история (СНИМКИ)

Програма „Хоризонт“ на Българското национално радио отбелязва днес своя 48-и рожден ден. На 4 януари 1971 година в 6 часа сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата програма, която излъчва новини на всеки кръгъл час. На..

обновено на 04.01.19 в 17:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника...

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в..

публикувано на 17.04.24 в 07:46