Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска оставки на министри заради „хаоса“ с електроните винетки

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска министерски оставки заради електронните винетки на пресконференция в София.
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска днес оставки на министри заради проблема с електронните винетки в страната. Според нея това е поредният провал на това управление. Оставките на трима чиновници не са достатъчни, необходими са министерски оставки, правителството трябва да поеме отговорност, каза тя.

„Управляват ни некомпетентни и неграмотни хора. Унищожена е и правовата държава. Борисов се подиграва с народа. Последните поправки в закона ги внесоха на 17 декември, а на 31 декември пък премиерът Борисов включи Северната тангента в системата. На 2 януари я извади. Ето ви доказателство за хаоса, некомпетентността и пълно погазване на правовата държава и на законодателния ред в страната“, каза Нинова на пресконференция София.

Тя разкритикува факта, че предложенията за въвеждането на тол системата и електронните винетки не са внесени от Министерски съвет, а от депутати от ГЕРБ.

„Не ги виждаме никъде да излязат и да обяснят какво направиха и каква отговорност те ще носят“, подчерта лидерът на левицата.

Според нея преминаването от хартиен на електронен носител не би следвало да предизвиква сътресения, каквото не се е случило в редица държави, където то е осъществено, а за пример бяха дадени страни като Германия, Австрия, Унгария и др. „И администрацията, и Министерски съвет са абсолютно некомпетентни да проведат тази система така, както трябва“, добави още Нинова.

Депутатът Георги Свиленски предупреди, че предстоят още по-големи проблеми.

„Това е началото на стартирането на тол системата. Следва определянето на цените. Тогава пак министър-председателят еднолично ли ще казва за кой път колко да бъде цената? Това няма ли да се превърне в инструмент за наказание върху послушни и непослушни кметове? Защото министър-председателят може да определи на една община пътищата да бъдат безплатни, както става ясно, а на другата, където кметът не е от неговата политическа сила, да бъдат платени“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Веселин Давидов, Антон Антонов от АПИ и министерският съветник Радослав Николов, за които премиерът разпореди да бъдат освободени от постовете им.

Борисов нареди уволнения заради винетките

Заради проблеми с продажбата на електронни винетки премиерът Бойко Борисов разпореди да бъдат освободени двама ръководители в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и един от съветниците на регионалния министър, съобщи днес от правителствената..

обновено на 05.01.19 в 12:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Драганова: Трябва нов субект в политиката, който да размърда ситуацията

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва на изборите на 9 юни с Партията на българските жени на Весела Драганова. Пред БНР тя обясни, че с Гешев имат много общи теми , по които им съвпадат идеите:  "Г-н Гешев е представител на над 30..

публикувано на 23.04.24 в 13:59
Ангел Кунчев

Е-обучение заради коклюш по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна:..

публикувано на 23.04.24 в 13:58

"Арогантен милиардер": Австралия критикува Илон Мъск за кадри от нападение в Сидни

Технологичният милиардер Илон Мъск се нахвърли върху Австралия заради опитите ѝ да забрани кадри от намушкването с нож в църква в Сидни да бъдат разпространявани в социалната си мрежа "Екс", предаде ДПА. В понеделник вечерта австралийският съд..

публикувано на 23.04.24 в 13:42

Румъния се подготвя за въвеждане на задължителна военна служба

Румъния дискретно се готви за повторно въвеждане на задължителната военна служба, предава "Диджи24", цитирана от БТА.  В свой материал по темата медията отбелязва, че въпреки че от две години има война на границата, а бюджетът на Министерството на..

публикувано на 23.04.24 в 13:41
Васил Божков

Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда

Така нареченото "хазартно дело" срещу Васил Божков вече е в съда.  След над четири години разследване прокуратурата внесе обвинителен акт за участие в организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления срещу Божков и още..

публикувано на 23.04.24 в 13:40
Румен Спецов

Шефът на НАП призова за нулева толерантност към агресията

За нулева толерантност към агресията призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод  медийни публикации, според които  служител на агенцията е заплашен с оръжие  в столичния кв. "Хаджи Димитър", съобщават от ведомството.  Оттам..

публикувано на 23.04.24 в 13:16

Атанас Чобанов: Случаят с Димитър Стоянов е провокация

" Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал ". Това каза пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов, след като журналистът Димитър Стоянов беше задържан. П ричината..

публикувано на 23.04.24 в 13:12