Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Запрянов: Офертата за Ф-16 е най-добра

Снимка: БГНЕС

Това е годината, в която трябва да започнем реалното превъоръжаване и на ВВС, и на Сухопътните войски, и на Военноморските сили. Разчитам на мъдростта и отговорността на българските депутати от всички формации. Това каза за БНР заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който определи 2019-а като „историческа“ за българската армия. Няма алтернатива българските ВВС да се развиват, ако не бъдат превъоръжени с нов самолет изтъкна Запрянов и припомни, че има проблеми с поддръжката на сегашните самолети МиГ-29 и СУ.

„Те са много добри самолети за времето си, но са вече на края на своя жизнен ресурс“.

Въоръжените ни сили ще закупят многоцелеви самолет, подчерта Запрянов в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт":

„В дебатите всички говорят за охрана на въздушното пространство, но ние ще купуваме самолет не само за това, но и за поддръжка на сухопътните войски и на военноморските ни сили. Очаквам в най-скоро време правителството и парламентът да вземат решение и да дадат мандат на МО, МВнР, Министерство на икономиката и Министерство на финансите да започнем преки преговори, но не с фирмата Lockheed Martin, а с американското правителство. От самото начало на процедурата и в перспектива ние ще водим преговори „правителство – правителство“. След като се вземе решение, ще пристъпим към пряко договаряне с агенцията на САЩ за международно военно сътрудничество“.

Офертата за самолети Ф-16 „е най-добрата“, убеден е Запрянов, защото е напълно завършена и самолетите се предлагат окомплектовани:

„Американското предложение разглежда при въоръжаването на България с една ескадрила Ф-16, тази ескадрила да придобие точно такива способности, каквито има всяка американска ескадрила от 16 самолета. Компромисът тук е недопустим, тъй като сертифицирането на едно бойно формирование по НАТО се базира на точно определена методика. Затова смятаме, че ако постигнем с американците обещаното намаление, българската армия ще получи технологично поколение самолет и част от оръжейните му системи, и оръжията му ще бъдат от пето поколение - те са същите, каквито са на Ф-22 и Ф-35. От друга страна, България ще има същото качество на своята бойна авиация, каквото има Гърция, която също ще мигрира техните до блок 70, на Румъния и почти на Турция. Ще осигурим и дългосрочна способност за ъпгрейд на българския самолет в приложение на десетки години до най-новите технологични постижения на НАТО“.

За да се вмести офертата в бюджета ни  от 1,8 милиарда лева е достатъчно американската страна да намали стойността ѝ с няколко процента, които „американската страна е готова да намали“:

„На този етап, за нас част от техническите параметри, които са секретни, и част от ценовите параметри са отворени за договаряне и изясняване, което ще направи самолета категорично оперативно най-добър и ценово приемлив“.

Вече сме в напреднала фаза и на проекта за придобиване на нови кораби. Процедурата не е на преговори с държави, а с фирми от Италия, Франция, Германия Холандия и България. В момента тези фирми работят по подготовката на оферти. Някои от поканените фирми са поискали удължаване на срока, а решението дали такова ще има трябва да бъде взето през февруари.

„Дори и да бъде удължен с месец този срок, можем да кажем, че за празника на българската армия – 6 май - ще имаме, смятам, яснота по отношение на офертите за корабите. Ще имаме завършен процес, какъвто имаме сега за бойните самолети, и ще може да се продължи да се взема конкретно решение за договаряне на конкретен изпълнител“.

По отношение на модернизацията на сухопътни войски все още се подготвят документите в МО:

„Надявам се до края на януари и искането за предложения за бойна машина да бъде финализирано“.

Компромисът между цена и способности е ключов, но няма да бъдат купувани морално остарели машини, увери Запрянов:

„Българските въоръжени сили винаги са държали, независимо дали става въпрос за сухопътните войски, ВВС или Военноморските сили, оръжието на българската армия да бъде съизмеримо като способности на всички съседни държави и да отчита световните тенденции в правораздаването. Ние не си позволяваме да купуваме евтини неща, които няма да бъдат ефективни в бойни действия“.

За 15 години членство в НАТО участието на България в мисии се оценява много положително, но „имаме 54 цели по военните способности за НАТО, голяма част от които все още не сме изпълнили. В  планирания срок до 2028 година трябва да ги изпълним. Това е именно поводът, поради който предстои правителството да вземе решение за провеждане на стратегически преглед на отбраната“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите,..

публикувано на 24.04.24 в 13:47

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на рибопреработвателни предприятия от Несебър до Царево, протестираха пред сградата на Изпълнителната..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да спрат борбата. По думите му комисията за митниците е пиар на ГЕРБ и ДПС: "Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадем бухалки като Сарафов да продължават да управляват задкулисно, нито ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:38

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю пред БНР евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова. "По принцип либерализацията беше поставено..

публикувано на 24.04.24 в 13:33

Кипър: 250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с нискидоходи в Кипър, реши правителството днес. Мярката е част отизпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната ипродължение на целевите помощи за уязвимите социални групи зарадиинфлацията. Великденските помощи в Кипър тази година са увеличени с 30% или 60евро..

публикувано на 24.04.24 в 13:32

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години.  Повишава се и горната граница на наказанията за подобни престъпления.  От опозицията възразиха срещу запазването на долната - от 2..

публикувано на 24.04.24 в 13:13
Томислав Дончев, Тома Биков,  Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да поема отговорност за управлението, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев...

публикувано на 24.04.24 в 13:08