Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми с електронните винетки белязаха седмицата

Снимка: БГНЕС

2019 година започва с увеличение с 10 на сто на трудовите възнаграждения на работещите в бюджетния сектори с повишение на минималната работна заплата, която вече е 560 лева.

С 20 на сто се повишават заплатите в сферата на образованието за педагогическия персонал.

В 26 града на страната от 1-ви януари поскъпва водата. С нова цена е и природният газ.

От 1-ви януари Електронните винетки са задължителни. Почти през цялата седмица обаче шофьорите не можаха да се сдобият с тях. Десетки сигнали за нередности бяха подадени от хора, които са опитали без успех да си платят пътната такса.

До 20 януари трябва да бъдат монтирани всички 500 терминала за закупуване на винетки по бензиностанциите в страната.

Друг вариант за плащане на пътни такси е от касите на областните пътни управления, чрез мобилно приложение и уебсайта bgtoll.bg.

От 7-ми януари винетки може да се закупуват и от търговски обекти и бензиностанции.

Вчера стана ясно, че Антон Антонов е уволнен от поста председател на Националното тол управление в Пътната агенция. Заради проблемите с въвеждането на електронните винетки премиерът Бойко Борисов освободи и Веселин Давидов, който отговаряше за Електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.Освободен бе и Радослав Николов - съветник в политическия кабинет на Петя Аврамова, министъра на регионалното развитие благоустройството.

Министър Аврамова обяви, че следващата седмица екип на Пътната агенция ще започне проверка на фирмата-изпълнител на системата за електронните винетки. По думите й терминали на граничните пунктове е трябвало да бъдат монтирани до 31 декември 2018 година.

От пътната агенция съобщиха, че през първата седмица на 2019-та година са продадени 73 000 винетки на стойност над 5 милн. лева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставки на министри заради проблема с електронните винетки в страната.

Според нея оповестените наказания на чиновници от Пътната агенция не са достатъчни, необходимо е да се понесе политическа отговорност за неработещата система.

Депутатът от БСП Георги Свиленски предупреди, че предстоят още по-големи проблеми.

Повод за това даде софийската Северна скоростна тангента за която местните власти поискаха жителите на столицата да не плащат винетка.

Община Варна има финансова готовност да поддържа за своя сметка част от републиканската пътна мрежа, за да не плащат жителите на града винетки, заяви кметът Иван Портних.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Т. нар "украинска помощ" за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар "украинска помощ" ще бъде изплатена до 15 май.  "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално партията се управлява от осъдения за участие в престъпна група заместник-председател на..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56

Три случая на коклюш в района на РЗИ-Дупница

Три са регистрираните случаи на коклюш, каза за БНР д-р Райна Сапаревска, експерт към РЗИ-Дупница. Само едно от заболелите деца е прието за лечение в инфекциозното отделение на дупнишката болница.  Ситуацията с разпространението на заразното заболяване е благоприятна на този етап, коментира д-р Райна Сапаревска. Осем са общо регистрираните..

публикувано на 24.04.24 в 18:53

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле на 23 април. Това сподели тя в профила си в социалните мрежи. "Неадекватен възрастен човек с пътнически празен бус се вряза в нас почти челно, навлизайки в нашето платно! Сами виждате, че, като по чудо няма пострадали и в двата автомобила! Каза, че е изгубил контрол над буса си! Слава на..

публикувано на 24.04.24 в 18:40
Симеон Караколев

Среща на премиера със земеделски производители

Решение на най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации. Правителството е осигурило 300 милиона лева за така наречената "украинска..

публикувано на 24.04.24 в 18:28