Отбелязваме Деня на родилната помощ

| обновено на 08.01.19 в 15:05
Снимка: архив
Днес отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. По стар стил празникът е на 21 януари. Това е един от големите народни женски празници. С него се засвидетелства уважение към възрастните жени, които в миналото са помагали на родилките. В наши дни на Бабинден празнуват акушерите и гинеколозите.

За БНР Благовеста Костова от Управителния съвет на Алианса са на акушерките в България  и член на консултативния съвет на Световната акушерска асоциация сподели:

„Акушерството в момента, за жалост, е на командно дишане - повечето колеги отдавна са пенсионерки. Имаме работещи колеги и на 70-годишна възраст. Вероятно не достигат около 3-4 хиляди акушерки, за да покрият физически и малките градове и села, където въобще липсват".

Професията трябва да се популяризира, категорична е Костова. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ тя допълни:

„Младите акушерки не могат да започват работа с 600 лв. заплата. Ниското заплащане ги пропъжда навън, където получават заплати от порядъка на 2 000 до 4 000 евро“

Министерството на здравеопазването най-после трябва да внедри европейските акушерски стандарти, каза още Костова. Опасност акушерката да бъде изместена от така наречената „дула“ няма, категорична е тя. Професията "дула" дори не съществува в регистъра на професиите:

„Както аз не мога да преподавам квантова физика, така и дулата не може да бъде акушерка - тя няма медицински познания никакви, няма и отговорности - това са лесно спечелени пари без поемане на отговорност като придружител. Тяхната роля е почти никаква в хода на раждането. В крайна сметка, жената остава отново в ръцете на акушерката и на лекаря“.

Раждането в домашни условия не е позволено от законодателството у нас.

„Който се е запътил бързо към Сливен, то си е негов проблем“.

За предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ доктор Елка Дачева - акушер-гинеколог в болница „Света Анна“ в София допълни, че работата в Родилна зала е изключително тежък във физическо и емоционално отношение:

„Не е достатъчно само желание да имаш, трябва да имаш сърце. Това не е професия, това ни е призвание. Имаше в близките години отлив от нашата тежка специалност. В последните пет-шест години обаче е прекрасно, че все повече млади колеги не само започнаха специализацията си, но и завършиха“.

Все по-малко бебета се раждат у нас, а родилките стават все по-възрастни, но това не е изолирано за България явление, а световна тенденция, каза Дачева.

„Какво да направим като днешните млади жени са образовани, амбициозни, искат да се докажат, да си направят кариера … Факт е, по-късничко раждат, но раждат и повече от две деца. Вчера например съм направила на 36-годишна жена третото секцио и то от един татко. Да, намаля раждаемостта неминуемо, условията са трудни, много млади жени емигрираха, но не е чак толкова страшно. Мисля, че лека-полека ще се наместят нещата“.

Най-подходящата възраст за раждане на деца е до 32 години, каза Дачева, и допълни „но все пак по-добре късно, отколкото никога“. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33