Милен Михов: Възможно е до 6 месеца да имаме договор за изтребители

Доц. Милен Михов - депутат от ВМРО
Снимка: БГНЕС


Възможно е в рамките на половин година да имаме договор за ново въоръжение, което е така необходимо за нашите военновъздушни сили, допусна пред БНР Милен Михов - депутат от „Обединени патриоти“ и член на комисията по отбрана, в коментар за очакваното решение на правителството, анонсирано още миналата седмица във връзка с процедурата за избор на нови изстребители. От БСП дадоха заявка, че няма да подкрепят в Народното събрание решението за закупуването на Ф-16. Той каза, че към момента патриотите нямат обща позиция, защото все още не са имали коалиционен съвет.
      

„Не бих казал, че изборът на съвременно въоръжение за българската армия трябва да бъде поставян под знака русофилство или русофобство. Към този въпрос трябва да се подхожда националноотговорно. Това е едно добро възможно решение. Не приемам крайните оценки в период, когато все още нищо не е решено“, коментира Михов в предаването „Преди всички". Той припомни, че все още преговорите вървят и не трябва да се прибързва с дамгосването или представянето на въпроса като решен по най-добрия начин.

По думите му много ключови въпроси все още са на масата на преговорите:

„Въпросът за цената. Ако говорим за редукция на цената, това може да бъде само и единствено надолу. За мен трудно може да бъде защитена цена, надхвърляща предварително определената от НС. /бел. ред. 1,8 млрд. е определената цена за изтребителите/. На следващо място са други технически и процедурни въпроси. Тази врата трябва да бъде отворена, тя трябва да бъде ясно показана, че ако не постигнем необходимите резултати в преговорите със САЩ, ние имаме резервен вариант и това е лост в преговорния процес“.

Не става въпрос просто за закупуване на една вещ, а за важни икономически, финансови и военно-политически аспекти и отношенията ни със САЩ и други държави от ЕС, отбеляза Михов.

„Не можем да допуснем да се създаде впечатление за някакво задкулисие. Напротив – тази сделка трябва да бъде постигната по такъв начин, че обществото и политическите фактори да бъдат убедени в защитата на българския национален интерес“.

Според него трябва да бъде запазен срокът от 24 месеца за доставка на първите изтребители.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Свързани новини

Правителството предлага на НС да одобри преговори със САЩ за покупка на Ф-16

След като  обсъди доклада на Министерството на отбраната, който препоръчва преговори за  американските самолети,  правителството реши днес да предложи на Народното събрание да одобри воденето на преговори със САЩ за покупка на изтребители Ф-16...

обновено на 09.01.19 в 15:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33