Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и НАТО поздравиха Македония за историческото гласуване на конституционните поправки

| обновено на 11.01.19 в 17:58

Правителството на Република Македония поздравява всички граждани и депутатите за поетата отговорност, с която пред страната се отварят вратите на НАТО и ЕС. Това се казва в официална декларация на македонското правителство по повод приетите промени в Конституцията съгласно Преспанския договор. С тях Република Македония става Република Северна Македония. Измененията бяха приети с 81 гласа. 

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан написаха: „Макар и да очакваме следващите стъпки, които водят до цялостното прилагане на споразумението от Преспа, Евросъюзът остава твърдо решен да продължи да подкрепя страната в общата ни цел за интеграцията ѝ в ЕС".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпрати писмо до премиера Зоран Заев, за да го поздрави за окончателното гласуване на парламента.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас също поздрави македонския си колега, след като депутатите в Скопи гласуваха да сменят името на страната на Република Северна Македония. Решението беше приветствано и от САЩ.

ВМРО-ДПМНЕ не приема гласуваните промени в Конституцията и ще иска незабавно разпускане на парламента, стана ясно от пресконференцията на лидера на партията Християн Мицковски в нейната централа. Той потвърди, че ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията да не подкрепя промяната на Конституцията, за да се промени конституционното име на Република Македония, промяната на идентичността и историята на страната. Като лидер на най-голямата опозиционна партия Мицковски поиска незабавно да разпусне парламента и извънредни парламентарни избори, заедно с президентските избори.


По-рано управляващите постигнаха договор с албанската партия Беса и новата парламентарна група на изключените от ВМРО-ДПМНЕ депутати и коалицията, като така си осигуриха нужното мнозинство.
Заседанието на парламента започна на фона на протест пред парламента, организиран от сдружението "Македония блокира" и партията Единна Македония. Демонстрантите викаха "предатели" и четоха от импровизирана трибуна имената на 80-те депутати, които трябва да гласуват за конституционните промени.

С промените името на страната става Република Северна Македония и се отваря пътят ѝ към членство в ЕС и НАТО. Изменят се и някои текстове, поискани от албански партии, осигуряващи мнозинство на премиера социалдемократ Зоран Заев.

Бившият лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който потърси убежище в Унгария, за да не влезе в затвор за злоупотреби, призова снощи депутатите да избегнат „национална катастрофа“ с приемането на конституционните поправки.

„Когато тези промени преминат в македонския парламент, Гърция със сигурност няма да пропусне този исторически шанс да постигне договор, което е пълен триумф за тях, а за нас национална катастрофа“, написа Груевски във Фейсбук. Той атакува и Договора за приятелство с България, като го нарече „вредно споразумение“.

Дебатите за промените в конституцията започнаха в сряда, но заседанието бе прекъснато от председателя Талат Джафери след обръщението на премиера Зоран Заев, за да може всеки депутат да получи стенограма от речта му.

Заев заяви пред парламента, че с постигнатите договорености с Гърция става възможно да се отворят първите глави от преговорите за членство в ЕС още тази година.

Освен това македонците, по думите му, получават кристално и недвусмислено потвърждение за своята идентичност.

Гърция вече не оспорва правото им на самоопределение, а македонският език ще се използва във всички институции, в Евросъюза и в НАТО, каза Заев.

Премиерът посочи вчера, че дали ще има мнозинство от две трети за одобряване на конституционните промени в 120-местния парламент – т.е. 80 депутати, ще се знае в деня на гласуването им, но не посочи този ден


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Премиерът на Македония Зоран Заев говори в парламента.

Заев призова депутатите да одобрят промените в конституцията на Македония

Македонският премиер Зоран Заев призова тази вечер депутатите да подкрепят промените в конституцията, като каза, че това е историческо решение, което ще вкара Македония в ЕС и НАТО, съобщи Радио „Свободна Европа“ „Ние сме поколението, което..

обновено на 09.01.19 в 20:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев открива турнира Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента

Държавният глава Румен Радев ще открие международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Той се провежда за 11-и път и тази година  ще събере над 1500 участници от 20 държави. Проявата е част от събитията на инициативата на..

публикувано на 20.04.24 в 08:24

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15..

публикувано на 20.04.24 в 08:20
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски..

публикувано на 20.04.24 в 07:56

Пристига първата доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус"

Очаква се днес в АЕЦ "Козлодуй" да пристигне първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус", предназначено за Пети блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

САЩ изтеглят войниците си от Нигер

Съединените щати ще изтеглят войниците си от Нигер, съобщават информирани източници. Според тях е постигнато споразумение между военната хунта в страната и заместник-държавния секретар Кърт Кембъл, който се е съгласил на искането на назначения от..

публикувано на 20.04.24 в 07:35

Военната база в Исфахан – основна цел на израелските удари в Иран?

Военна база в иранския град Исфахан е била основната цел на смятаните за дело на Израел удари вчера сутринта, съобщават американски медии. Базата се намира в близост до комплекса за обогатяване на уран в Натанз, но самото ядрено съоръжение не е..

публикувано на 20.04.24 в 07:29