Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събарянето на незаконните къщи в село Войводиново продължава

Снимка: Кремена Данева


Събарянето на незаконните къщи в село Войводиново продължава и днес. Вчера бяха съборени 6 немасивни постройки, каза кметът на селото Димитър Тосев пред БНР. 

"Ще се събарят само немасивните постройки. На масивните постройки са залепени необходимите документи, констативни протоколи за незаконно построените жилища. Те ще имат възможност в 14-дневен срок да обжалват и след това и те ще бъдат съборени. На 1,6 дка общинска собственост има около 20 къщи", обясни той в предаването "Преди всички". 

"Възможност за връщане няма. Беше им дадена възможност отпреди може би 7-8 години. Имаше обявени общински имоти, които те можеха да ползват, тоест да застроят и да си осигурят нормален начин на живот. Те обаче отказаха", каза кметът на Войводиново. По думите му става дума за около 250 роми. Той подчерта, че има 4 законни къщи, при които всичко е нормално.

"Няма ескалация на напрежение. Спокойно минава, но присъствието е всяка вечер", каза още Тосев. По думите му теренът ще бъде продаден за жилищно застрояване.  

Напрежението във Войводиново ескалира след побоя над военнослужещ от двама младежи от ромската махала на 6 януари. Всяка вечер оттогава възмутени от случилото се излизат на протест.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жалба заради изказването на Каракачанов в село Войводиново е получена в КЗД

В Комисията за защита от дискриминация е получена жалба срещу вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Поводът за жалбата е изказването на Каракачанов, направено в село Войводиново и свързано със събитията там. Жалбата е изпратена от..

обновено на 09.01.19 в 18:58

Неправителствени организации искат оставката на Каракачанов

Неправителствени организации обмислят протест пред Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщи председателят на сдружение "Единство" Ачо Йорданов, който подаде жалба до Комисията за..

публикувано на 09.01.19 в 17:47
Каракачанов посети махалата заедно с кметовете на селото и на община Марица с шефа на ОД на МВР

Каракачанов: Незаконните постройки в ромската махала на Войводиново ще бъдат събаряни по най-бързия законов начин

Опасните и незаконни постройки в ромската махала във Войводиново ще бъдат събаряни по най-бързия законов начин. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който посети селото и се срещна с местната администрация след..

публикувано на 08.01.19 в 14:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водородът като задвижваща сила на бъдещето

"Водородът като нов енергиен източник" - това е темата на събитие , организирано преди дни от Ройтерс в Амстердам. Идеята е да се повиши успеваемостта на различни проекти, свързани с развитието на водорода като ключова задвижваща сила на бъдещето...

публикувано на 23.04.24 в 09:21
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Възможността за спад на активността беше туширана с изборите 2 в 1

Възможността още повече хора да не отидат да гласуват, беше туширана с изборите да бъдат 2 в 1. Тази позиция изрази пред БНР политологът Марая Цветкова. Това според нея е "най-доброто решение, което можеше да бъде взето". " Става все..

публикувано на 23.04.24 в 08:31

Столтенберг и Сунак на посещение във Варшава, срещат се с Туск

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и британският премиер Риши Сунак ще посетят Варшава. Предвидени са срещи с полския министър-председател Доналд Туск. Риши Сунак ще обяви  отпускането на военна помощ за Украйна от 500 млн. британски..

публикувано на 23.04.24 в 08:26

Разрастват се студентските протести в САЩ в подкрепа на палестинците

Студентските протести в Съединените щати в защита на палестинците се разрастват. Някои от университетите отмениха присъствените занятия, в други има арестувани. След ареста на  повече от 100 участника  от "Лагера за солидарност в Газа",който се..

публикувано на 23.04.24 в 08:06
Даниел Вълчев

"Юридически барометър" - 22 брой представят днес

От Центъра за правни инициативи съобщиха, че днес ще бъде представен 22-и брой на „Юридически барометър" . Това е  е гражданска инициатива за периодично наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Тя е ръководена от..

публикувано на 23.04.24 в 08:02

Имаме перфектната буря – растящо недоверие и в политиците, и в изборите

В най-добрия сценарий не би трябвало да се съмняваме в честността на изборите. От години обаче има нарастващо недоверие в политиците, както и нарастващо недоверие в технологията на провеждане на избори – тази година тези процеси ще имат своята..

публикувано на 23.04.24 в 07:57
Единственият в България паметник на Екзарх Йосиф I е в Ловеч. Скулптурната творба е дело на Сейфетин Шекеров-Сефо

Дни на четенето в Ловеч

По повод международния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва на 23 април Народното читалище „Изкуство 2022 г.“в Ловеч организира инициативата Дни на четенето. Инициативата на най-новото ловешко читалище е под наслова „Днешният..

публикувано на 23.04.24 в 07:57