Увеличава се броят на болните от остри респираторни заболявания в Шумен

Усложнена е обстановката в Детското отделение на Многопрофилната болница в Шумен. Случаите на болни от остри респираторни заболявания и грип през последните дни се увеличават.

Случаите на бронхити, ларингити и пневмонии при децата се увеличават. Детското отделение на Шуменската болница е пълно, каза за Радио Шумен началникът на отделението д-р Галин Чобанов: "Усложнена обстановка като епидемиологична, като заболеваемост, като болестност. Повишен прием на деца предимно от респираторни инфекции. Останахме единственият стационар за деца в Шуменски окръг. Обслужваме целия регион".

По данни на Регионалната здравна инспекция в Шумен през първата седмица на новата година в кабинетите на личните лекари са регистрирани 85 случая на остри заразни заболявания срещу 21 за предходната седмица. "Никъде в страната все още няма данни за обявяване на грипна епидемия. Очаквам това да стане в края на януари", каза проф.Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той определи като голям успех това, че правителството одобри национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип. Така от тази есен хората над 65 години ще получават безплатни ваксини срещу грип.