Пловдив открива програмата си като Европейска столица на културата

| обновено на 11.01.19 в 16:19
Откриването на "Пловдив - Европейска столица на културата" започва от днес с 5 изложби, концерти и с театър.

Живеещите в карето в центъра на Пловдив, където е построена кулата за откриването, ще могат да влизат и излизат с автомобилите си, заявиха от общината.

Забраната за спиране и паркиране в района  ще е от утре от 12 часа и ще важи за външни лица и коли.

В Тютюневия град в Пловдив се открива изложбата "Дим. Истории за тютюна" по идея на артистичния директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева и е нещо като въведение на пристигащите днес чуждестранни гости за историята на Пловдив - Европейската столица на културата 2019, съобщи БТА.

Експозицията е част от много събития в петъчния ден, с които започва богатата програма на откриващия уикенд на Пловдив - Европейската столица на културата 2019, съпътстващи големия спектакъл "Ние сме всички цветове". Те не следват хронологичен ред, а предоставят възможност на многобройните гости да избират между различни видове изкуство.

Маршрутът започва от Тютюневия град минава през центъра на града и стига до Капана - Квартал на творческите индустрии.

Експозицията е поместена в четири зали на два етажа в стар Тютюнев склад. При подготовката й екипът на Фондация "Пловдив 2019" е работил в тясно сътрудничество с много историци, архиви, музеи и галерии. Предоставени са уникални фотографии за бита на българина по онова време. Тя започва с донасянето на тютюна от Колумб в Европа и идването му в Ориента, в края на 16 век.

Във втората зала изложбата е разделена две части - в едната е показано селото, как се произвежда тютюн, как се сади, отглежда, обработва и бере, колко трудоемък и сложен процес е това.

Разказана е и една много специфична история посветена на т.нар Асенова крепост - първото голямо кооперативно обединение на тютюнопроизводители от Асеновград.

Втората част е посветена на града, на европеизацията, на модернизацията, на промяната на архитектурата на Пловдив, порядките на градския живот, литературното кафене и цигарения дим, пловдивските тютюневи индустриалци, техните фирми и за Дома на благотворителността на Димитър Кудоглу, разказа Ножарова.