Владимир Димитров-Майстора е подарявал много от картините си

Много от колекционерите и притежаващите творби на художника не желаят да афишират това

Една от наскоро откраднатите и намерени картини на Майстора.
Снимка: БГНЕС/МВР

Кражбата на  картини на Владимир Димитров-Майстора от дом на негов родственик в София преди седмица постави редица въпроси около културното наследство на  големия художник.

Нито изкуствоведите, нито уредниците в музеите и институциите в сферата на изкуството могат да обявят точния брой на сътвореното от Майстора. Неофициално се коментира, че под неговата надарена ръка са излезли над 2 000 творби. 

Някои от хората, които притежават картини на Владимир Димитров-Майстора, не желаят да се разкрива, че имат негови творби, коментира пред "Хоризонт" скулпторът Валентин Господинов, директор на Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора " в Кюстендил.

"Колко хора знам, които притежават работи на Майстора, които изобщо не искат да се знае, че имат работи. Нещата отиват в много криминална посока. Работите на Майстора скочиха много като цена, а те си пазят душичката на Майстора. Те дори не го оценяват като творчество, като качество, а като сантимент."

Те отказват дори да бъдат снимани картини за архива на галерията в Кюстендил, допълва Валентин Господинов. И разказва, че Майстора е подарявал картини на изключително близки хора. "Духовността на Майстора и харизматичността му. Това, с което остава в сърцата на хората, на семействата, на които е подарил. И чистотата, с която те си го спомнят и съхраняват. Това е нещото, което трябва да се говори за него. Такъв е бил човекът." 

Недко Каблешков, който 33 години е бил директор на галерията в Кюстендил обяснява, че картините на Майстора са разпилени навсякъде. Той допълва, че броят вероятно ще надхвърли 2 хиляди, ако се прибавят и рисунките, които е правил по време на войната – при пътуванията му в Рим, в Сиракуза например.

Художникът Борис Елисеев, който от дълги години е живял в САЩ твърдял, че картини на Владимир Димитров-Майстора има и в Белия дом. Наскоро кюстендилка, наследила портрета "Дафина" на рано починало момиче от село Шишковци, който Майстора нарисувал и подарил на съсипаните от скръб родители, предоставила творбата за съхранение в галерията в Кюстендил за срок от пет години.

Картини на Владимир Димитров-Майстора и друг път са били обект на посегателство от крадци. Почиващ в санаторно-курортния комплекс в Кюстендил варненец откраднал една от картините на Майстора - портрета "Андон и Стойна Виячеви" от експозицията в дома на художника в Шишковци. По-късно картината била открита от полицията във Варна, върната е и се пази във фонда на кюстендилската галерия, уточнява кметът на селото Климент Терзийски.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.