Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кин Стоянов: Институтът за българската емиграция трябва да заработи отново

Библиотека, богат архив и музейна експозиция стоят заключени в очакване на експерти и финансиране

Емил Янев и Кин Стоянов
Снимка: Булфото

В Гоце Делчев се намира Институтът за българската емиграция в Северна Америка – САЩ и Канада. Негов директор е Тодор Гаджев, а негов създател - баща му д-р Иван Гаджев, емигрирал зад океана през 60-те години на миналия век. Институтът разполага с библиотека, архив и музейна експозиция, които в момента не работят.

През 2014 писателят и журналист Кин Стоянов, син на Радой Ралин, посетил института с екип от Държавна агенция „Архиви“ и оттогава приема присърце мисията за популяризирането му. От есента на миналата година Кин Стоянов се занимава с изучаване на несистематизирания архивен фонд съвместно с историка Людмил Станчев и архивистката Янка Среброва. 

Разглеждам го като българския Едмон Дантес, обясни в предаването „Нощен хоризонт“ Кин Стоянов. „За мен това усилие, което е направил основателят на този институт – д-р Иван Гаджев, за мен то е просто покъртително. То е свързано с някаква много силна духовна енергия.“

Д-р Иван Гаджев има изключително драматична съдба. Неговият баща - Илия Гаджев, е бил учител, силно ангажиран с каузата на ВМРО, духовен лидер в района на Гоце Делчев. Изчезва след 9 септември 1944-а. По-късно става ясно, че е жертва на масов разстрел край Добринище. След изчезването му, народната власт стоварва цялата репресия върху семейството му. Той оставя четири деца, сред които Иван Гаджев.

Успял да завърши ветеринарна медицина в Стара Загора и работейки в затънтен пограничен район в родния си край, през 60-те години на миналия век Иван Гаджев успява да се прехвърли в лагер за емигранти в Гърция. В Края на 1968-а се озовава в САЩ, основава своя ветеринарна клиника в Детройт, успява да се замогне и започва да играе важна роля в средите на българската емиграция в САЩ и Канада. На практика д-р Иван Гаджев кореспондира с всички по-известни фигури на българската емиграция, не само в Северна Америка. 

Когато Гаджев попада в САЩ, българската емиграция там вече има едновековна история зад гърба си, защото първите писмени свидетелства са от 60-те години на 19 век, посочи Кин Стоянов.

Българската общност в Северна Америка си е имала вестник – „Македонска трибуна“ и свое издателство. Веднъж годишно организациите по места се събирали на конгрес, на който решавали по-важните въпроси, свързани с общността.

Д-р Иван ГаджевИнститутът за българската емиграция в Северна Америка е основан през 1976 г. в Детройт, където д-р Гаджев започва да събира архивен материал. През 2003-2004 година целият архив е преместен в България. Всички инициативи, свързани с института, са финансирани от семейния бюджет на Гаджев. „Досега не сме имали спонсори – нито правителствени, нито частни. Това осигуряваше независимостта на института през всичките тези години“, разказа пред "Хоризонт" Тодор Гаджев, син на основателя на института.

Иван Гаджев не само пренася събрания архив в България, но и построява имота, в който се помещава неработещият институт днес в центъра на Гоце Делчев.

„Има библиотечен фонд – около 45 000 тома, архивен фонд, видео, аудио материали. Има и черковни предмети, оригинални, от българските черкви там“, допълни Тодор Гаджев.

Архивният фонд обаче не е систематизиран, така че с него да могат да се занимават научни работници. Институтът в момента не развива дейност, подчерта Тодор Гаджев и изрази надежда, че ще се намери начин той да заработи отново и да бъде полезен за историците и за по-широката публика.

Самият Тодор Гаджев е роден в Америка. Идва тук през 1997 за неколкоседмична ваканция. Двете седмици прерастват в следване в София и след това - в над десет години, прекарани в България. Според Гаджев и в момента българската общност в Детройт е доста активна, има работещ културен център и две български училища. 

Цялата тема е развита в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев: След като не издаде указ, президентът би трябвало да носи отговорност за външната политика

Премиерът Димитър Главчев заяви, че няма намерение да предлага нов кандидат за поста министър на външните работи след отказа на президента да одобри Даниел Митов. В интервю за БНТ Главчев уточни, че при това положение отговорност за външната политика ще носи Румен Радев : "За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях..

публикувано на 19.04.24 в 22:01
Варна

Великден наближава... Пътуванията тази година са 10-15% по-скъпи

Майските празници са началото на морския туризъм , каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори. "При Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са..

публикувано на 19.04.24 в 10:43

Погром в птицевъдството - 40% от кокошките носачки са засегнати от птичия грип

Само за седмица заради птичия грип са били унищожени над половин милион кокошки у нас. " Ситуацията ескалира изключително бързо. От октомври миналата година до момента заради огнища сме унищожили над 2 милиона птици – кокошки носачки, през последната седмица около 380 000 бройлери. При кокошките носачки вече са засегнати над 40% ",..

публикувано на 19.04.24 в 10:25
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Президентът да ги остави да се варят в собствен сос!

Има различни интереси, които стоят зад правителството и тези интереси трябва да се напаснат . Зад правителството стоят ГЕРБ и ДПС. Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Петър Чолаков във връзка с напрежението около смяната на министри в служебното правителство скоро след като то бе сформирано. Очаква се среща на "Дондуков" 2 за..

публикувано на 19.04.24 в 08:37
проф. Даниел Вълчев

Проф. Даниел Вълчев: Правната ни система е като човек на силни лекарства без връзка с оплакванията

" След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те   са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство ".  Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на..

публикувано на 18.04.24 в 14:10

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46