Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танкерът „Бдин“, който Либия си иска, е върнат на бургаското пристанище с нареждане за ремонт

Асен Йорданов: Корабът вчера направи опит да избяга по абсолютно криминален начин

| обновено на 15.01.19 в 16:37
2
Директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кючуков говори пред журналисти за случая с танкера „Бадр“, който бе преименуван на „Бдин“.
Снимка: Даниела Костадинова

Заради неизрядни документи и опасност от екокатастрофа танкерът „Бдин“ (със старо име „Бадр“) със заповед на ръководството на Изпълнителната агенция "Морска администрация" е върнат на Бургаското пристанище с искане да му бъде извършен ремонт. Близо две седмици корабът, за който Либия твърди, че е неин, е бил извън българските териториални води на 22 мили от Созопол. 

В 6 часа тази сутрин танкерът е акостирал на Бургаското пристанище. В момента той няма документи за нормална експлоатация, каза директорът на Изпълнителната агенция "Морска администрация" капитан Живко Петров.

Корабът е отплавал преди седмици от Бургаското пристанище с настояване да му бъде извършен ремонт в турското пристанище Тузла, но неясно защо не се е отправил към Турция, а е останал в изключителната икономическа зона извън българските териториални води, каза директорът на Изпълнителната агенция "Морска администрация" капитан Живко Петров:
"Не извършиха еднократен преход до това пристанище Тузла и ние предприехме последващите действия".

В момента танкерът е собственост на дружеството "Булгаргеомин", но е с панамска регистрация, според която името му е "Бдин". Сега корабът трябва да бъде сертифициран и да се извърши проверка на системите му, заяви още Живко Петров:
"Корабът си остава тук, докато му бъдат подновени всички документи отново".

На 21 декември миналата година, след като е представил всички необходими документи, представители на "Морска администрация" и "Гранична полиция" са извършили смяна на екипажа на танкера. Той се е състоял от 20 индийски моряци и капитан - либийски гражданин.

Директорът на Главната дирекция "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кючуков увери, че при смяната на екипажа не е използвана физическа сила, нито са използвани помощни средства. Тя е извършена доброволно, като последен е напуснал кораба капитанът, който е взел корабните документи. На екипажа са били издадени предварително визи, за да може той да напусне страната.

Заради съдебни спорове между две търговски дружества, едното собственост на либийската държава, танкерът е задържан на Бургаското пристанище от месец октомври 2017 г. Публичната продажба на кораба и смяната на екипажа пък предизвикаха реакция на Либия, която обвини България в пиратство.

Асен Йорданов„Нямаме специализиран морски съд, но въпреки това имаме съдебни инстанции и съдебни решения“, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ журналистът Асен Йорданов от сайта „Бивол“, който даде уточнения за морската ипотека на кораба, направена в Гърция.
„Ипотеката, която е представена пред български съд, а също така и пред Панамското консулство в Атина, е официализирана, валидирана и подписана между либийската държавна компания и „Булгаргеомин Лтд“ ДЗЗД, а доколко той е правоприемник на „Булгаргеомин“ ЕАД е друг въпрос - това е друго дружество, но тя е валидирана от гръцки нотариус в Атина с името Йоан Адриандаки. С нейните печати и нейните подписи тази ипотека е внесена в консулството на Панама в Атина, за да бъде представена пред корабния регистър на търговския флот на Панама и корабът да бъде вписан там. Това е факт и тази ипотека е призната от българския съд, като на базата на нея ЧСИ е образувал изпълнителното дело, с което сменя собствеността на кораба, отнема го от либийската страна и го дава на „Булгаргеомин“.

Трябва да се отбележи обаче, че въпросната ипотека е фалшива, подчерта Йорданов:
„Йоан Адриандаки не е заверявала такава ипотека, т.е. въпросната ипотека, въз основа на която всичко се завърта и корабът даже е арестуван в Бургас е фалшива. На базата на фалшивата ипотека в Гърция има образувано фалшиво прокурорско производство, а Панама обявява процедура за отмяна на флага още на 27 декември и се установява, че освен ипотеката, представена пред панамското консулство, още пет сертификата са фалшиви от българска страна. За това има официален документ от Панамския корабен регистър, който е изпратен до българското външно министерство още на 27 декември. А на 31 декември „Морска администрация“ в лицето на капитан Живко Петров казва, че корабът е свободен да отплава където и да е било“.

Йорданов отрече дадената по-рано през деня информация от капитан Петров, че корабът е бил пуснат, за да бъде осъществен ремонт в турско пристанище.
„Корабът вчера направи опит да избяга от България и беше върнат със специална операция на „Гранична полиция“. Информацията я имам от наши източници“, подчерта журналистът.
„Корабът е направил опит да избяга по абсолютно криминален начин като са заглушили честотите, спрели са радиосигнала и абсолютно всичко. Имало е екшън между нашите катери, граничните и корабът, който първо е тръгнал към Иличов, а после към Одеса“.

"За да бъдат щетите малки за България - прокуратурата трябва да си свърши работата", категоричен беше Асен Йорданов от "Бивол".

Преди дни бяха образувани две досъдебни производства по случая с либийския танкер „Бадр“.

Преди това пред БНР журналистът от вестник „24 часа“ Георги Милков обясни, че историята датира от ноември 2017 г., когато либийският танкер е задържан на пристанище Бургас по искане на българска частна фирма, която твърди, че има стари вземания от Либия.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България". "Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално партията се управлява от осъдения за участие в престъпна група заместник-председател на..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56