Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руси Статков: "Булгартабак" не е единственото дружество, обречено заради приватизационния си договор

До месец собственикът на "Булгартабак" трябва да информира Агенцията за приватизация за случващото се в благоевградската фабрика

| обновено на 15.01.19 в 14:13
Руси Статков
Снимка: БГНЕС

"Булгартабак" не е единственото предприятие, което е обречено заради приватизационния си договор. Това заяви пред БНР Руси Статков - член на Надзорния съвет на агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Статков обаче отказа да назове имената на останалите "обречени" дружества:

„Особено в монополните дружества - там трябва да се търси и наказателна отговорност на тези, които поемат ангажимент пред държавата да бъдат нейни партньори, а с действията и бездействията си разрушават подотрасъла“, каза в интервю за предаването "12+3" той.

По повод казуса с цигарената фабрика в Благоевград, Статков уточни, че все още не е ясно дали предприятието е затворило, както и че все още не е започнала проверката на Агенцията за приватизация:

„Агенцията е поискала чрез писмо миналата седмица от изпълнителния директор до ръководството на предприятието информация какво се случва в предприятието и на тази база ще преценим какви следващи мерки да предприемем“, добави Статков и поясни, че съгласно закона, в рамките на един месец те трябва да дадат отговор.

„В българския закон за приватизация и следприватизационен контрол, който действа и сега, няма уточнение що е икономическа ефективност, що е прозрачност и що е стратегически инвеститор, както и що е предмет на дейност на този закон“, подчерта още Статков и изтъкна, че многократно от Агенцията са предлагали да има изменения в законите, така че да има защита и на националния, и на обществения интерес.

 „Конкретният договор за приватизация беше сключен през 2011 година“, обясни още Руси Статков и добави:

„Имах възможност, като член на Надзорния съвет, тогава в рамките на процедурата да изразя на базата на предложението на синдикатите изискване да се запази в синхрон 10-годишният предмет на дейност със заетостта, т.е. работните места да не са по-малко от тези, които са към момента на приватизация, от тези, както искаха КТ "Подкрепа" и КНСБ. Второ - по отношение на заплащането на тези хора и трето - по отношение развитие на дейността. За съжаление обаче това не беше възприето и тогава министър Трайчо Трайков и самото правителство възприеха 10 задължения, в които предмет на дейност и седалището останаха до 2021 година, т.е. 10-годишен период, а всички останали бяха по-малко: съответно пет, три и две. (...) За целите на специалния ни закон няма понятието що е предмет на дейност и в този смисъл и в други закони не е указано, така че всичко тръгва на тълкуване. А това тълкуване, както се случва - могат да бъдат няколко работници и някаква дейност да се върши там и пак да бъде отчетено за запазен предмет“.

„Агенцията за приватизация, съгласно конкретния договор за приватизация, отчита предходните периоди, т.е. за миналата година и до средата на следващата година, когато ѝ се предоставят, съгласно договора за приватизационна продажба, всички документи, свързани със самия договор. В конкретния случай ние имаме прецедент с предприятието в София, в което преди няколко години се проверяваше доколко дейността, която са вършели хората, които се освобождават, съответства на договора и предмета на дейност и както се установи на базата на проверки - всичко е съгласно договора“, каза още Руси Статков и подчерта, че както при казуса със София преди, така и сега при казуса с Благоевград, агенцията „ще действа с конкретни проверки“, но това ще прецени „на базата на информацията, която ще получи от ръководството на дружеството“.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да..

публикувано на 25.04.24 в 18:43
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от Общобеларуското народно събрание новите концепция за национална сигурност и военна доктрина на Беларус,..

публикувано на 25.04.24 в 18:36
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

Издадените от 1 юли нататък медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Десислава Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на световните павилиони влиза и българската инсталация "Съседите" в класацията на световните павилиони..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8..

публикувано на 25.04.24 в 17:43
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25