Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев за възможните сценарии след днешния вот в Лондон

| обновено на 15.01.19 в 15:21
Димитър Гърдев
Снимка: Евелина Стоянова, БНР

"Никой не може да направи категорична прогноза, защото съотношението е такова: нито привържениците, нито противниците на Брекзит в момента имат мнозинство, както и нито тези, които са за „твърд Брекзит“, нито тези, които са за нов референдум". Това обясни в интервю за предаването „12+3“ анализаторът Димитър Гърдев броени часове преди решаващото гласуване тази вечер в Лондон.

„Позициите в Британския парламент са такива, че никой не може да постигне своите цели, а оттук идва и тази огромна несигурност, тъй като министър-председателят Тереза Мей направи един политически маньовър, като отложи гласуването, което трябваше да бъде проведено на 11 декември, за сега, като постигна един вътрешен вот, който донякъде закрепи нейната вътрешна позиция в Консервативната партия. Но още тогава се видя, че никой не е доволен от развитието на нещата“, добави Гърдев. 

„Ситуацията във Великобритания в момента е такава - привържениците на Брекзит не са доволни от споразумението, което предстои, а противниците му не са доволни от това, което се очертава като перспектива“, подчерта анализаторът и разгледа подробно различните сценарии, които се очертават пред Великобритания след гласуване на споразумението:
„Ако бъде отхвърлено предложението за сделка на Тереза Мей и през Камерата на представителите малко по-късно днес, правителството има още три дни, за да направи един План Б, който отново да постави, но ако отново не мине - тогава Джереми Корбин заяви, че ще иска нов вот на недоверие. Ако се случи това - тогава се отива на предсрочни избори. А ако Тереза Мей устои, но всъщност няма гласуване на споразумението с ЕС - отново сме в една патова ситуация, защото това означава, че продължава процесът на Брекзит и най-вероятно правителството на Великобритания ще трябва да обяви, че ще излезе от ЕС без сделка, което също е драматично“.

„Оказа се, че този ход, тъй като досега никой друг не го е правил, води след себе си много сериозни подводни камъни за самата структура на Великобритания, като политическа система, но и като държавно устройство“, уточни Димитър Гърдев и припомни:

„Тук препъни камъкът се оказа Северна Ирландия и границата, която евентуално ще бъде наложена като защитна клауза от ЕС с Република Ирландия. А това много радикализира позициите в Британския парламент, тъй като се наложи Тереза Мей под неговия натиск да оповести какво представлява евентуално една такава защитна клауза. И тук се получи голямо разминаване в самата управляваща коалиция, тъй като Тереза Мей и консерваторите не управляват еднолично, а са в коалиция с Демократичната юнионистка партия, която всъщност беше против това споразумение с ЕС, а именно възможността да бъде изградена т.нар. „осигуряваща мрежа“ („предпазна мрежа“) или за известно време ЕС да наложи граница между Северна Ирландия и границите на ЕС - тогава ще минава през Република Ирландия и стоките ще бъдат обмитявани. В това споразумение се оказа, че ЕС ще има пълни права над територията на Северна Ирландия - ще има възможност да налага определени ограничения, а това взриви коалиционния партньор“. 

Евентуалното поражение на Тереза Мей ще бъде драматично, но „не завиждам и на този, който ще дойде след нея“, категоричен беше анализаторът, който обърна внимание и на стореното от Брюксел, а също и обясни какво ЕС „не може да си позволи“:
„ЕС се опита в лицето на Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер да изпрати едно писмо, което беше представено вчера в Британския парламент, с което да успокоят донякъде притесненията на британските парламентаристи, че ще има твърдо налагане на граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Но видяхме и как опозицията реагира - това са пожелателни думи и че в това няма никакво задължение. Всъщност патовата ситуация, в която се намира ЕС - нито Туск, нито Юнкер могат да поемат такъв ангажимент. Това, което евентуално ще се случи, ако мине сделката в Британския парламент, е гласуване впоследствие в Европейския парламент и одобрение от 27-те държави, така че ние тук също ще минем през един такъв период на одобрение на евентуална сделка с Великобритания“. 

Не е ясно обаче защо в писмото от Брюксел до Лондон се говори за „отлагане на Брекзит, защото Договорът от Лисабон ясно дава срок от две години“, изтъкна още Гърдев. 
„ЕС също се намира в един много сложен казус, защото той не може да прави отстъпки до край, както и не може да си позволи никакви отстъпки по-нататък, защото това е прецедент, който може да бъде повторен от много държави, които биха желали да предоговорят Договора от Лисабон и да бъде използван този механизъм за водене на преговори за излизане за постигане, а в последствие излизане или оставане в ЕС, но с изключителни клаузи, отстъпления и изключения, което ще взриви ЕС отвътре“, добави той.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивана Георгиева от Дупница е в неизвестност от 22 февруари

Родителите на изчезналата Ивана обявиха награда от 50 000 лв. за този, който я намери

Родителите на изчезналата преди повече от месец 17-годишна Ивана Георгиева - Мария и Георги, обявяват парична награда от 50 хил. лева за всеки, който посочи местонахождението ѝ, даде информация за нея или я доведе. Това казаха двамата за БНР в Дупница днес. Кметът на Общината Първан Дангов подкрепя тази идея, но и отбелязва, че семейството не..

публикувано на 28.03.24 в 15:36

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов"

В Пазарджик започва младежкият театрален фестивал "Океан от любов". В рамките на четири дни театрални групи от цялата страна ще представят своите постановки. В 18-ото издание е предвидена и съпътстваща програма, която има за цел да мотивира и да развива таланта и познанията на младите хора в театралното изкуство. Във фестивала ще се включват..

публикувано на 28.03.24 в 15:19

Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва

Руските разузнавателни служби са знаели поне от месец за предстоящата терористична атака в концертната зала "Крокус сити хол", заяви ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов.  "Най-късно на 15 февруари 2024 г. Русия е знаела за подготовката. Тази информация е преминала през разузнавателния отдел на групировката в Сирия,"..

публикувано на 28.03.24 в 15:02
Областната болница

Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот"

Отделението по трансфузионна хематология в Областната болница във Велико Търново се включва в националната кампания "Даряваш кръв - даряваш живот". Само с увеличение на доброволните и безвъзмездни кръводарители може да се ограничи незаконната търговия с кръв, казват медиците и великотърновци, които се отзоваха.  Отделението по..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Пореден пакет за финансова подкрепа срещу инфлацията в Кипър

Правителството на Кипър одобри днес нов, трети по ред пакет за финансова подкрепа на гражданите заради инфлацията и повишените разходи за живот. С две от приетите мерки се удължава срокът на действащи в момента облекчения, а три са новите решения за разширяване на социалното подпомагане. Два месеца повече, до края на юни, държавата ще..

публикувано на 28.03.24 в 14:54
Боян Чуков

Боян Чуков: Все повече въпроси възникват за атентата край Москва

Колкото повече време минава, повече въпроси възникват, които засега нямат абсолютно категоричен отговор . Това каза пред БНР анализаторът Боян Чуков в коментар на терористичния акт в "Крокус сити хол" край Москва и добави: "Като започнем от това кой реално извърши този терористичен акт. Заловените са обикновени изпълнители, но не са в никакъв..

публикувано на 28.03.24 в 14:38
Александър Томов

Александър Томов: Старите идеологии отиват в миналото. В навечерието на нов идеен синтез сме

Главната задача е да направим нов тип коалиция . Това обяви пред БНР проф. Александър Томов от Българска социалдемокрация – Евролевица. На 31 март, от 12.00 часа, в НДК се свиква инициативен комитет за обсъждане на Принципно нова програма за развитието на България.  "Най-важното е да върнем доверието на хората.  Предстоят избори и ако..

публикувано на 28.03.24 в 14:03