Училищата избират между основна и подкрепяща закуска

Снимка: БГНЕС

Обобщават се данните, които в Министерството на образованието са получили за вида закуска, предпочитан от отделните училища - подкрепяща или основна. Това съобщи пред "Хоризонт" Грета Ганчева, директор на Дирекция „Приобщаващо образование“ в МОН.

До 9 януари училищата трябваше да изразят позиция каква закуска искат за учениците. На родителите са били раздавани анкетни листове, в които те да отразят предпочитанията си.  

„Предприехме тези действия да осигурим възможност за основна закуска, която дава по-голям процент енергийно съдържание на храната за децата и това е изключително важно за деца, които са по-затруднени в семействата – да се осигури такава закуска. Тя трябва да се дава сутрин, да се предоставя преди 9 часа, за да има смисъл за детето и неговото физическо и психическо развитие и за да може то успешно да участва в учебния процес“, посочи Грета Ганчева.

Подкрепителната закуска се раздава в голямото междучасие. Това не са само плодове, могат да бъдат и млечни продукти. „С такова енергийно съдържание, че да осигурява 10-15 на сто от енергийното съдържание на храната за деня“, поясни Ганчева. 

Училищата правят своя избор заедно с родителите и обществените съвети. Последното решение е на педагогическия съвет. 

Училищата, които ще поискат подкрепителната закуска, ще имат възможност да допълнят средствата си за обедно хранене на децата, така че отпусканите пари да могат да се използват пълноценно.   

Още по темата ще научите от звуковия файл.