Новата Национална стратегия за детето е публикувана за обществено обсъждане

Снимка: Ани Петрова, БНР

Основната цел, която новата Национална стратегия за детето си поставя, е всяко дете в България, на всеки етап от детството си, да живее и да се развива в сигурна и насърчаваща развитието му среда. Това заяви за БНР Радиона Никова - директор на дирекция „Политики и програми за децата“ в Агенцията за закрила на детето по повод проекта на Национална стратегия за детето до 2030, публикуван за обществено обсъждане на страницата на ДАЗД. Новата стратегия надгражда предишната, която е изпълнила своята функция през 2018 година, заяви тя:  

„Мисля, че се получи един документ, който поставя цели, които ние бихме искали наистина да преследваме, в пет различни области, свързани със здравето на децата, с образованието, със сигурната среда, в която те живеят, с възможностите им да играят и да имат пълноценен отдих и да се гарантира правото на всяко дете наистина да живее в сигурна в сигурна среда“.

Един от основните елементи на стратегията е подходът, при който „всичко се прави за благото на детето и в името на най-добрите негови интереси". Предвидено е това да става чрез подкрепа на родителите, семейната среда и хората, които трябва да се погрижат за детето и за семейната среда“, обясни тя в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“:

„В този документ са фиксирани някакви общи принципи. Това е документ, който е разработен заедно с всички органи по закрила. Освен ДАЗД, органи по закрила са и МТСП, и Министерство на здравеопазването, и МОН, и Министерство на правосъдието. В този смисъл ние сме отчели интересите и намеренията на всички институции. Най-ценното е, че е това, което искаме да направим, да го направим чрез една информационна свързаност и чрез едни интегрирани политики и да не се осъществяват политиките сами за себе си, а винаги да имаме предвид детето в центъра на всяка една политика. Другият нов елемент в стратегическия документ е това, че се опитваме да въведем интервенциите на държавата и на органите, които са ангажирани с помощ на децата и родителите, да отчитат рисковете за всяко дете в рамките на различен жизнен цикъл“.

Така поотделно ще бъдат разглеждани етапите на ранното детско развитие, детството и юношеството и различните рискови ситуации за всеки от тези етапи, обясни тя.

„Хората, които се занимават с деца в този момент, трябва да са готови за тези рискови ситуации и ние да им помогнем да открият онзи инструментариум, чрез който те биха могли да бъдат ефективни“.

Всяко телесно наказание унижава детето, независимо пред кого и по какъв начин е направено, категорична е Никова. 


Свързани новини

Радиона Никова: Новата национална стратегия за детето следва неговия жизнен цикъл

Готова е новата национална стратегия за детето за периода 2019-2030 година. Днес на заседание на Националния съвет за закрила на детето се е представил проектът й, в който участие са взели експерти, представители на академични среди и институции,..

публикувано на 19.12.18 в 17:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33