Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двустранен бизнес форум в Скопие за развитие на търговските отношения

България откри търговско представителство в Скопие

Двете страни ще работят за общ граничен контрол

| обновено на 17.01.19 в 17:23
2
Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев и македонският му колега Кире Наумов прерязват лентата на новата българска Служба по търговско-икономически въпроси в Скопие.
Снимка: Министерство на икономиката

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев и македонският му колега Кире Наумов откриха днес нова Служба по търговско-икономически въпроси в Скопие.

България е сред шестте най-големи инвеститори в Македония, за последните 10 г. българският бизнес е инвестирал над 800 млн. евро, съобщи Манолев на церемонията.

Той посочи, че от септември в Скопие България има търговски аташе и за този кратък срок интересът е „много сериозен“ - от български и македонски компании. За 6 месеца през 2018 г. са инвестирани повече средства от български компании в Македония, отколкото за последните две години, добави Манолев.

Откриването на представителството съпътстваше проведения по-рано българо-македонският бизнес форум в Скопие с участието на вицепремиера Томислав Дончев, начело на делегацията, която включва представители на 50 родни компании. 

България и Македония ще работят за общ граничен контрол. Това беше обявено след срещата на Томислав Дончев с македонския му колега Кочо Ангюшев в рамките на форума.

Приоритетно правителствата ще работят за изграждането на транспортния коридор номер 8 и жп линията по направлението Скопие-София, заяви македонският вицепремиер.

"Ако искате да имате достъп до пристанищата на Черно море или до пристанищата на река Дунав, вие нямате друг избор, освен да возите с камиони или с железница да ходите през други държави, което е много скъпо", каза Ангюшев .

От своя страна, вицепремиерът Дончев открои и сътрудничеството в сектор енергетика. Обяви, че е възможно и македонско участие в проекта АЕЦ "Белене", както и търгуване на природен газ от хъб „Балкан“, когато бъде изграден.

"България подготвя процедура за втора ядрена електроцентрала, базирана и на частни инвестиции, но с държавно участие. Ние сме отворени за участие на наши съседи, партньори, приятели в този проект и мисля, че още в следващите месеци, понеже нещата в България са в напреднала фаза, трябва да проведем конкретни разговори в тази посока. Потенциал има. Само маркирам газовия сектор. Виждате как вървят пазарите и на газ, и на електроенергия в Европа. Те вървят към регионализация".

По думите на Томислав Дончев има смисъл Македония да се включи в проекта "Белене": "Ние готвим процедура за привличане на стратегически инвеститор. Въпреки това държавата ще запази един дял, защото ние имаме собственост, реактори, площадка, лицензи, разрешителни, но считаме, че ако има наши съседи, приятели, партньори, които също искат да участват в проекта, такава възможност трябва да бъде осигурена".

Интересът на Република Македония по темата потвърди вицепремиерът Ангюшев: "Мисля, че има техническа логика в това Македония да участва в проекта "Белене" дългосрочно, имайки предвид, че резервите на въглища в Македония са ограничени".

За другия голям проект – за газовия хъб "Балкан", съседката ни също е добре дошла, смята Дончев: "Газовият хъб "Балкан" освен газова свързаност, той е търговска платформа. Освен всичко друго ще е и дружество. Ние нямаме намерения то да бъде изцяло българско. Ще поканим наши приятели, съседи и партньори също да участват".

Посочи, че приоритет за двете правителства е изграждането на пътна и жп връзка, която да улесни бизнеса. До няколко месеца обаче е възможно да има общ граничен контрол, са се договорили двамата вицепремиери: "Трябва да се вземе решение на територията на коя от държавите ще е смесеният екип за влизане, за излизане. Трудно ми е да направя прогноза, но според мен говорим за месеци".

Експертите прогнозират бързо развитие на бизнес отношенията между двете страни, след като Република Македония стане член на НАТО, предпоставка е и изграждането на пътната и жп свързващата инфраструктура, каза пред БНР Владимир Владимиров – вицепрезидент на Българо-македонския бизнес клуб:

"Всеки, който е пътувал – това са мнозинството от македонските и българските граждани, знае, че тези 220 километра се взимат за три и половина-четири, четири-четири и половина часа в зависимост от границата, и това е нещо, което двете правителства вече са заявили и ние вярваме, че те ще изпълняват своите заявки. Ще подобрим инфраструктурата, така че да можем да се качим в колата след 5 или след 10 години от София и да стигнем за два часа до Скопие".

Целта на събитието е създаването на благоприятни условия за развитие на двустранните търговски отношения. Форумът е първата голяма среща на бизнеса от България и от Република Македония след подписания преди година и половина договор за приятелство и добросъседство.

Българските компании представят секторите: миннодобивна индустрия, строителство, транспорт, земеделие, хранителни продукти, биохрани, туризъм.

В делегацията са включени заместник-министри на икономиката и на туризма, кметовете на Кюстендил, Дупница и Белица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Девин искат да възстановят фермата за глухари

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г. Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ. Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Разясняват на ромите в Кюстендил за заразяването и последствията от коклюш

Здравна беседа по заразяването и последствията от коклюш организираха активисти от ромския кв. "Изток" в Кюстендил, откъдето са починалите две новородени бебета. В 12-хилядния квартал искат да имат яснота по проблема, както и как да се предпазват. И как да се прави ваксинирането. В препълнената зала на читалището в кв. "Изток" д-р Илияна..

публикувано на 23.04.24 в 16:52

Валежите спират, предимно слънчево

През нощта на места, главно в западните и северните райони все още ще има превалявания, съобщава НИМХ. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне и ще бъде от изток и югоизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София – около 9°. Утре ще бъде предимно слънчево.  Ще има временни увеличения на..

публикувано на 23.04.24 в 16:41

US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ

Американският Сенат ще разглежда днес пакета от четири законопроекта, приети след дълго блокиране в Камарата на представителите - за помощта за Украйна, Израел и за съюзниците на Вашингтон в Индо-тихоокеанския регион, както и мерки спрямо социалната мрежа ТикТок.  Очаква се доминираната от демократите горна камера да проведе гласуването..

публикувано на 23.04.24 в 16:17

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер.  "МВР вече е превишило правомощията си, като е решило да публикува част от запис от камера за наблюдение. Тази част уличава Стоянов в насочване на оръжие към лице,..

публикувано на 23.04.24 в 16:12

Първото заседание на комисията по "Турски поток" се провали

Първото заседание на временната комисия за Пътната карта по проекта "Турски поток" се провали, дори без да бъдат приети вътрешните правила за работата на комисията. То бе председателствано от депутата от ДПС Рамадан Аталай, който бе поканил за изслушване бившия енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ.  От ПП - ДБ настояха да бъдат изслушани бившият..

публикувано на 23.04.24 в 15:59
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори 2 в 1 на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното събрание, и на Европейския парламент.  Това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя..

публикувано на 23.04.24 в 15:47