Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Апостолов: Тръмп отключи масова психоза в Холивуд

Кевин Харт
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Холивуд вкусва политкоректната отрова, която сам забърка. По този начин киножурналистът Владислав Апостолов коментира в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ липсата на водещ на наградите „Оскар“ и попкултурната омраза към президентът Доналд Тръмп.

Церемонията по връчване на вероятно най-значимите отличия в съвременното кино към момента няма водещ след оттеглянето на комика Кевин Харт.  

„Първоначално организаторите се спряха на цветнокожия комик Кевин Харт. Преди години имаше кампания, че „Оскарите са прекалено бели“ и прожекторът трябваше да се насочи към представители на малцинствата. Идеята беше да се угоди на тези гласове в публичното пространство. Но една друга малцинствена прослойка се обиди, защото откри, че преди 10 години Харт е публикувал в „Туитър“ шеги, че не би искал сина му да стане хомосексуалист. Преди 10 години, когато и Обама, и Хилъри Клинтън бяха против гей-браковете. От днешна гледна точка това е свирепо престъпление и той няма как да бъде водещ“, описа своето виждане за ситуацията Апостолов.  

По думите му, щом дори комик като Харт, който в последните години се е съсредоточил в семейния хумор, може да е политически некоректен, то няма изцяло чиста личност, която да отговаря на днешните критерии.

На всеки кандидат някоя заинтересована група може да открие някоя проблематична реплика от 90-те, смята журналистът.

Според него, политкоректната цензура е видима и в самите филми.

„Имаме опит да се привлече публиката след сгромолясващите се рейтинги на наградите „Оскар“ през последните години чрез мюзикъли като „Роди се звезда“ и „Бохемска рапсодия“. Те са харесвани, успешни са. Идеята е номинациите им  да привлекат публиката. От друга страна имаме филми като „Черна пантера“, който е безумен комиксов продукт, в никакъв случай не е някакво сериозно смислено кино. Той обаче е правен и разказва изцяло за чернокожи. Сега е един от най-високо оценените от критиците филми за всички времена. Имаше припокриване – хората го харесаха заради ефектите, а критиците – защото е политически коректен и може да се промотира в ерата на „новия Хитлер“, „лошият оранжев човек“ Тръмп“, смята Апостолов.

Според него целият американски шоубизнес се с съсредоточил в омраза към президента, което води и до изкривяване в сюжетите на филмите.

“Омразата към Тръмп е комплекс от фактори. Прогресивните елити и активистите на мултикултурната утопия мислеха, че след двата мандата на Обама в Западния свят е дошъл нов ред. Никога повече възрастен бях хетеросексуален мъж не трябваше да застава начело на държавата. Хилъри Клинтън трябваше да изпълни повелята за трети мандат. Никой не беше подготвен (за Тръмп). Те забравиха за сегментите от обществото, които бяха ощетени от икономическата и външна политика на Обама“, смята киножурналистът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59