Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 13-19 януари

8
Кирил Досков и Николай Петков, Белмекен, 2003 г.
Снимка: Николай Петков

Легендите в родния алпинизъм Кирил Досков и Николай Петков получават най-високото държавно отличие в областта на спорта - “Венец на победителя”. Той ще бъде връчен довечера, на официална церемония от министъра на спорта Красен Кралев. Отличията се връчват от 2015 г. на изтъкнати личности с големи заслуги за спорта у нас по повод кръгли годишнини. През 2018-а и двамата алпинисти навършиха 60-годишна възраст и 45 години от началото на спортната си кариера. Te записват в историята пълния траверс на Еверест през 1984 г., наречен по-късно “Българския траверс”, и осъществяват някои от най-големите постижения в родния алпинизъм.

Финалистките в скоростта, Чеонгсонг, Корея

В Пекин се провежда второто от общо 6 състезания от Световната купа по ледено катерене за 2019-а. Първото се проведе в края на миналата седмица в Чеонгсонг, Корея. В него българката Радка Петкова се класира на 21-во място в квалификациите за трудност и отпадна за полуфиналите. Катерачите се състезаваха в дисциплините скорост и трудност, като на подиумите доминираха руските и корейските атлети. Първите три места в скоростта при жените бяха окупирани от рускини - Мария Толоконина (първо място), Екатерина Кошчеева (втора) и Мериам Филипова (трета). В трудността Толоконина взе златото, среброто и златото останаха за корейките Wooneson Shin и Han Na Rai Song. При мъжете в тази дисциплина първи се класира руснакът Николай Кузовлев, а втори и трети се наредиха корейците HeeYong Park и Younggeon Lee. В дисциплината скорост руснакът Антон Немов грабна златото, среброто остана за Кузовлев, а бронзът - за неговия сънародник Владислав Лурлов.

Шарл Албер, Босоногия

Френският катерач Шарл Албер (Charles Albert) се справи с втория в света боулдър катергодия 9А. След години наред опити, през 2016 г. Nalle Hukkataival записва в историята първото 9А, изкатервайки “Burden of Dreams” във Финландия. Тази седмица Шарл Албер е решил боулдър проблема No Kapote Only, който се намира във Fontainebleau, Франция, с 20 опита. Освен с вече не малкото си постижения в боулдър катеренето, някои от които все още нямат повторения, французинът стана популярен и с това, че се катери бос. Затова го наричат Маугли или Босоногия.


Швейцарците Симон Гийтл (Simon Gietl) и Патрик Зайвалд (Patrick Seiwald) са направили в края на декември първо преминаване на Räuber Hotzenplotz (M9 Wi5) в Южен Тирол, Италия. 155-метровият маршрут включва сложни участъци от лед, които се редуват с трудни движения по скала, а финалът е голям надвес. Двамата катерачи правят първия си опит по маршрута преди 8 години, но едва на 26 декември успяват да го завършат. Няколко дни по-късно, на 5 януари, Thomas Burbendorfer и Max Sparber повтарят маршрута.

Нанга Парбат,

Италианецът Даниеле Нарди и британецът Том Балард, чиято цел е зимно изкачване на Нанга Парбат, достигнаха тази седмица 6200 метра по реброто Мъмери, след което слязоха към Лагер 3 (5700 м). Най-голямата височина, достигана някога по този маршрут, е 6450 м, през 2013 г. от Нарди и французойката Елизабет Револ. Две години по-късно Нарди достига 6200 м сам. При сегашния опит голяма лавина е паднала близо до алпинистите, докато са фиксирали въжета, но никой от екипа не е бил засегнат. Пакистанецът Рахмат Баиг е прекарал тежка нощ в лагер 3 с възплаено гърло, затова сънародникът му Карим Хаят се е присъединил към него и са слезли заедно в Базовия лагер. Засега всички остават там, заради обилни снеговалежи.


Трима души от 7-членната международна експедиция до К2, стигнаха лагер 1, други трима слязоха до Базовия лагер, за да вземат провизии и екипировка, а после ще се върнат, заедно с организатора Артем Браун.

Полякът Валдемар Ковалевски (вдясно) ще се присъедини към екипа на Алекс Чикон

Междувременно, 4-членната експедиция, водена от испанеца Алекс Чикон, чиято цел също е зимно изкачване на К2, са в Базовия лагер, където пристигнаха на 16 януари, 2 дни по-късно от другия екип. Към тях се присъединява още един член - полякът Валдемар Ковалевски вече получи пермит и отпътува натам.

Симоне Моро, Лагер 1 (5900  м) под Манаслу

Италианският алпинист Симоне Моро и непалецът Пемба Шерпа, които се целят в зимно изкачване на Манаслу, в алпийски стил, без допълнителен кислород, са отново в Базовия лагер, след като прекараха една нощ в Лагер 1 (5900 м). Според Моро условията сега са по-добри, отколкото през 2015 г., когато той направи опит с Тамара Лунгер.


Американският полярник и катерач Лони Дюпре се отказа от четвъртия си опит за зимно солово изкачване на сочения за най-труден връх в САЩ - Хънтър, в Аляска (4441 м). След известен прогрес, той прекрати опита си, заради обилни снеговалежи и опасност от лавини. През 2016 г., след няколко неуспешни опита, Лони Дюпре успя да направи зимно изкачване на връх Денали. Такава цел сега за него остава връх Хънтър.

Сатярап Сидхарта

35-годишният бенгалец Сатярап Сидхарта (Satyarup Siddhanta) стана най-младият алпинист, изкачил седемте континентални първенци сред върховете, както и седемте континентални първенци сред изгасналите вулкани. Начинанието му започва преди 7 години и завършва на 16 януари т.г., когато стъпва на най-високата точка на вулкана Сидли в Антарктида (4285 м).





Приятели на загиналите на 11 януари в лавина над Банско фрийрйдъри започнаха кампания в помощ на семействата им. Двамата мъже оставиха двете бебета - на 9 и на 3 месеца. Ако искате да дарите на семействата, можете да го направите тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Луедогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35

Румен Радев удостои с Почетния знак героите от Еверест

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест през 1984 г.  Събитието се проведе в Централния военен клуб в столицата и е част от официалното отбелязване на 40-ата годишнина от експедиция "Еверест 1984".  Румен Радев връчи Почетния знак на един от участниците в..

публикувано на 24.04.24 в 20:20

Виктория Томова приключи в първия кръг в Мадрид

Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнира по тенис на клей от сериите 1000 в Мадрид с награден фонд от 7.7 милиона евро. Най-добрата българска тенисистка загуби драматично след обрат със 7:5, 5:7, 4:6 срещу Шиню Ван. В първия сет Томова изоставаше на два пъти с пробив, но успя да направи обрат срещу китайката, повеждайки в резултата.  Във..

публикувано на 24.04.24 в 19:09
Ясен Радев.

Още четирима наши си осигуриха медали на европейското по бокс

Още четирима наши осигуриха нови медали за българския бокс от европейското първенство в Белград. В най-ниската категория при мъжете - тази до 48 килограма, Себахтин победи на четвъртфиналите Хасан Маликов от Азербайджан с пълно съдийско единодушие и е на една победа от второ поредно участие на финал на европейско първенство.  На полуфиналите младият..

публикувано на 24.04.24 в 18:49
Айлет Зусман и Линой Ашрам с Даря Атаманов

Треньорката на Линой Ашрам: Трудно е, имаме близки в Газа и ги чакаме да си дойдат

След като напусна Италия  една от най-добрите треньорки в света по художествена гимнастика Жулиета Канталупи вече половин година е част от щаба на националния  отбор на Израел. Внучката на легендата Жулиета Шишманова работи с главния треньор Айлет Зусман, която изведе до олимпийската титла в Токио Линой Ашрам. Жулиета сега тренира основно..

публикувано на 24.04.24 в 11:58