Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти и еколози остават на противоположни мнения за ски зоната в Банско и след решението на ВАС

2
Банско
Снимка: БГНЕС


Казусът със ски зона „Банско“ в Национален парк „Пирин“ започна преди близо 20 години, когато се твърдеше, че в града има твърде много легла, а горе в планината има само две писти и е необходимо да се постигне баланс. Беше направен компромис от Министерството и териториално-устройствен план за ски зона Банско, така че да има толкова съоръжение, колкото легла долу. Изрично беше записано условие - да не се увеличава легловата база в града, която да доведе до нов дисбаланс.

Това каза пред БНР Катерина Раковска от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ и допълни:

„С искането за разширяване на съоръженията в националния парк в момента, общината черпи права от противоправно поведение, както казват юристите - тя веднъж не е спазила закона, увеличавайки легловата база, а сега, на база на увеличената база, иска разширяване на съоръженията горе".

Изграждането на ски писти означава сеч в горския или в клековия пояс, което „няма нищо общо с целите на защитените територии и националните паркове“ обясни Раковска за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“. Според нея е необходимо да се поеме политическа отговорност в МСОВ заради проекторешението за промяна в плана за управление на парка. Тя подчерта:

„Нито в предложението на община Банско за промяна в плана, нито в решението на Министерството фигурира словосъчетанието „втора кабинка“. Там пише за ски писти и съоръжения на пет пъти по-голяма площ от досега разрешената. Втората кабинка беше манипулация. Ако някой искаше втора кабинка, щеше да приеме предложението на алпиниста Боян Петров, което беше внесено официално в институциите и беше отхвърлено. Целта беше да се допуснат ново строителство и сечи в националния парк“

Раковска изтъкна, че това решение на ВАС е първото, което разглежда въпроса толкова детайлно и допълни, че Пирин е част от европейската екологична мрежа, а глобалната му стойност е зачетена от това, че е обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО:

„Ако ще го правим голи сечи, за да правим ски-писти, защо ни е Национален парк? Тогава просто да си кажем директно, че не искаме да има национални паркове в България“.

За националните паркове възможността за устойчив поминък и туризъм фигурира като цел, но трябва да бъде подчинена на целите на националните паркове, каза Раковска и се позова на закона, където е записано, че „опазването на природата има предимство пред всички останали дейности в тях“.

Мирослав Калугеров - директор на Националната служба за защита на природата в МОСВ - коментира, че с това решение „се обръща константната съдебна практика на Върховния Административен съд по въпроса дали е възможно да се строят спортни съоръжения и съоръжения за обслужваните обслужване на посетителите в националните паркове“. Той припомни, че в решение от 2001 година ВАС е приел, че е допустимо строителство на такива обекти за обслужване на посетителите в парка:

„Впоследствие това тълкуване е споделено по над 50 дела на Върховен Административен съд. В мотивите на новото решение на ВАС от 16 януари е направен извод, че е без значение дали ски-писти и съпътстващите ги техническа инфраструктура ще се определят като спортни или други съоръжения като и в двата случая, по смисъла на Закона, за тези обекти Законът допуска само ремонта им, но не изграждането на нови. Какво следва от това ново тълкуване? Чисто и просто се блокират всички възможности за оптимизация на ски-зоната и последващо процедиране на т. нар. втори кабинков лифт. Блокират се и възможностите за развитие във всички национални паркове“.

При наличие на противоречиво тълкуване трябва да се вземе политическо решение дали държавата и обществото желаят в защитените територии да се развива ски туризма, убеден е експертът.

Той подчерта, че администрацията няма „да сложи кръст на Национален парк Пирин или по някакъв начин да го увреди безвъзвратно, или да го изсече“. Каквото и да се случва в Национален парк „Пирин“, то ще бъде широко обсъдено, няма да противоречи на българското законодателство и ще има оценка за въздействие върху околната среда, подчерта той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

ВАС окончателно отмени промените в плана за "Пирин"

13 месеца след решението на Министерския съвет, с което беше променен Планът за управление на Национален парк „Пирин“, петчленен състав на Върховния административен съд го отмени окончателно заради нарушени разпоредби от българското и международното..

обновено на 16.01.19 в 16:21
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Стокообменът между България и Украйна е достигнал 3 млрд. долара

Украинският първи заместник министър-председател Юлия Свириденко благодари на България за подкрепата за Киев и покани българския бизнес за инвестиции в страната й. Това стана чрез онлайн обръщение по време на Българо-украински бизнес форум у нас. В..

публикувано на 25.04.24 в 13:24
Иван Таков

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет. Това решение е взето единодушно тази сутрин на заседание на групата на Местната коалиция, на което не присъстваха Диана Тонова и Иван Виделов...

публикувано на 25.04.24 в 13:23
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години...

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Освобождаването на Желязков като анти - ГЕРБ и ДПС коалиция, която ще е на всяка цена

По същество актът на оставката на Росен Желязков може да бъде тълкуван като анти - ГЕРБ и ДПС коалиция, която ще бъде на всяка цена.  Това заяви пред БНР политологът Атанас Радев. Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков...

публикувано на 25.04.24 в 12:37