Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шиндзо Абе пристига в Русия за среща с Путин

Японският премиер Шиндзо Абе и президентът на Русия Владимир Путин разговаряха по време на икономическия форум във Владивосток
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе пристига днес на двудневно официално посещение в Русия. В програмата му утре е предвидена среща с руския президент Владимир Путин. Предстоящите разговори ще бъдат фокусирани върху най-важния външнополитически въпрос за Абе - подписването на мирен договор с Русия. 

Миналия понеделник темата беше обсъдена в Москва на ниво министри на външните работи. Тогава Сергей Лавров втвърди тона, като каза, че Япония първо трябва да признае резултатите от Втората световна война, включително руския суверенитет над четирите спорни Курилски острова. Таро Коно се отказа от традиционната в такива случаи съвместна пресконференция и даде закрит брифинг за японските журналисти.

Очаква се отправна точка в бъдещите преговори да е декларацията за възстановяване на дипломатическите отношения между тогавашния Съветски съюз и Япония от 1956 г. Документът предвижда подписването на двустранен мирен договор и предаването на Токио на два от четирите острова. Междувременно вчера в Москва и Хабаровск имаше протестни митинги. Участници  се обявиха категорично против каквито и да било териториални отстъпки пред Япония.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лавров откри преговорите с Япония по мирния договор след Втората световна война

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви началото на преговори с Япония по проблема с мирния договор, какъвто двете държави не са подписали след края на Втората световна война. Лавров направи изявлението след среща в Москва с..

обновено на 14.01.19 в 16:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич

Еврокомисар зове за възстановяване на финансирането на Агенцията на ООН за бежанците

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич призова за възстановяване на финансирането за Агенцията на ООН за бежанците. "Предвид хуманитарната катастрофа, финансирането на агенцията е застраховка живот за палестинските бежанци", написа..

публикувано на 24.04.24 в 07:48

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49