Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1/4 от училищата и детските градини в страната са затворени заради грипа

| обновено на 22.01.19 в 16:28

От утре и Хасково е в грипна епидемия. Училищата ще бъдат затворени до 28 януари, включително. Така броят на областите в епидемия става 14, след като по-рано днес такава мярка обяви и Сливен. Регионална здравна инспекция в Сливен е предложила на Регионалното управление на образованието да бъдат прекратени на учебните занятия в училищата в областта за периода 23 - 27 януари, но грипна ваканция все още не е обявена. Детските градини продължават да работят, но при стриктен филтър, като болните деца ще бъдат връщани.

Броят на затворените заради грипа училища и детски градини в страната достигна своя пик, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Учебен процес днес няма да се осъществява в 1070 градини и училища, което е над 1/4 от общия им брой. 

От днес в грипна ваканция са 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна и 69 училища в област Добрич. 

По предписание на РЗИ няма занятия в 97 училища в София-област.

Не се учи в 122 училища в област Пазарджик, в 60 училища в област Смолян, в 43 училища в област Ямбол и в 40 училища в област Перник.

Последен ден от грипната ваканция са 137 училища в Бургаска област, 120 училища в област Стара Загора, и в 65 училища в област Шумен.

В едно училище в Кюстендилска област няма учебни занятия днес - СУ „Св. Климент Охридски“, по предписание на РИОКОЗ, не се провеждат занятия и в ДГ "Детелина" в с. Черно поле, Видинска област

От днес във Варна и Софийска област е в сила грипна епидемия, спират се учебните занятия. От вчера в грипна епидемия е област Добрич.

Училищата в област Перник ще останат затворени до 24 януари включително, съобщиха от  РУО. 

След препоръка от здравните власти до петък включително са затворени училищата в Пловдив. Заболеваемостта в Пловдивско е 129 на 10 000 души, според данните на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към РЗИ.

Преподавателите ще трябва да преценят как да наваксат с уроците и да преструктурират материала. Първият срок ще приключи по график - на 4 февруари. Вторият учебен срок започва на 6 февруари, уточниха от Министерството на образованието.

До второ нареждане в областите Добрич, Пловдив и Софийска се спират детските и женските консултации, свижданията, плановите операции и профилактичните имунизации.

5-годишно дете почина в благоевградската болница след усложнение от двустранна бронхопневмония. От РЗИ заявиха, че най-вероятно тя се е развила мълниеносно и най-вероятно е била следствие на грип. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клуб "Жътвари" и "Милостиво сърце" с благотворителност в Добрич

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници.  Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация "Милостиво сърце", Клуба за народни танци "Жътври", както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и..

публикувано на 24.04.24 в 14:57

Старинни предмети и металотърсач намери полицията при претърсване в плевенско село

Старинни предмети и металотърсач са намерени вчера при предприето претърсване на адреса в село Чомаковци. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" ОДМВР – Плевен в хода на специализирана операция. На основание чл.83 от ЗМВР е извършена проверка в дома на 42-годишен...

публикувано на 24.04.24 в 14:52

Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени

Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към Съюза на потребителите. Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Институтът за анализ на плановете на потребителите за празника. Едва 9% от гърците имат възможност да посетят заведение за..

публикувано на 24.04.24 в 14:48
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. 88 са утвърдените паралелки в областта за прием след 8 клас, като 35 са за профилирана подготовка.  Как е изготвен план-приемът за паралелки в 47..

публикувано на 24.04.24 в 14:44
Димитър Трендафилов, председател на Общински съвет - Силистра

В Силистра спорят дали да има работна група към председателя на Общинския съвет

Общинският съвет в Силистра потвърди и прегласува свое решение, върнато от Областния управител, свързано с Правилника за работа и организация на местния парламент. И тъй като това е трето върнато решение, а има и едно, което се оспорва в Административния съд, във въздуха витае въпросът "Тенденциозно ли се връщат решенията, или става..

публикувано на 24.04.24 в 14:24
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП в столичния квартал "Хаджи Димитър" и за да се защити, извади пистолет. "Прецених, че е..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина. В Европейската имунизационна седмица от здравното министерство..

публикувано на 24.04.24 в 14:11