Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за цигуларя Христо Обрешков

През 2019-а се навършват 75-годишнината от страшните бомбардировки над София на 10 януари 1944 г. Тогава загиват много софиянци, свидна жертва дават и българските музиканти - видния цигулар и изтъкнат педагог  Христо Обрешков. За неговото дело разказваме в рубриката "Помните ли..." на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт".


Накратко за жизнения и творчески път на този забележителен музикант: Роден е на 14 март 1907 г. в София. На 6 години започва да свири на цигулка под ръководството на своя баща - любител цигулар. Завършва Музикалното училище при Иван Рамаданов и Петко Наумов,а по-късно и при Ханс Кох. На 18 години заминава за Швейцария, за да учи химия. Издържа се като свири в заведения с различни състави. Чува го директорът на градската консерватория на Берн  и го съветва  да продължи с музикалното си образование. Обрешков завършва през 1929 г. теоретичния отдел на Консерваторията, а през1932 г. и изпълнителския, като е първият студент, удостоен с концертен диплом. В същото време следва музикални науки и история на изкуствата в Университета и защитава дисертация на тема “Българската народна песен“. Едновременно със следването свири в различни камерни състави, сред които и триото на Леонхард, концертмайстор е на оркестъра на операта в  Берн и на симфоничния оркестър на града, изнася самостоятелни концерти. Специализира в Германия при прочутия цигулар Георг Куленкампф. През 1937 година се завръща в България и е назначен като професор по цигулка  в Музикалната академия, а в класа му са Радосвет Бояджиев, Георги Мутафчиев, Иван Попов, Ветка Жечкова, Петър Арнаудов и др. Едновременно с преподавателската си дейност Обрешков участва интензивно в концертния живот на страната. Освен със самостоятелни концерти, той участва в Академичното трио с пианиста Димитър Ненов и виолончелиста Константин Попов, с което свири не само в България, но и в Берн, Цюрих, Лозана, Берлин, Прага, Виена, Мюнхен. Съставът има голяма популярност.

Нелепата смърт на Христо Обрешков прекъсва една голяма кариера на концертиращ музикант и педагог. За съжаление не е останал запис на негово изпълнение, нито на гласа му, останали са само спомени на негови колеги и ученици, които говорят с голямо уважение и любов за него. В Златния фонд на БНР е запазен спомен на неговия ученик Петър Арнаудов - изтъкнат наш цигулар и педагог.  Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25
Български камерен оркестър - Добрич с диригент Арто Чифчиян

Седмицата на камерната музика в Добрич с почит към диригента Константин Илиев

На 23 април в Добрич започва Седмицата на камерната музика "Константин Илиев".  С изданието тази година се отбелязва 100-годишнината от рождението на диригента Константин Илиев, един от основателите на фестивала, както и на местния камерен оркестър. Концертите са четири и се провеждат всяка вечер до 26 април включително в концертната зала..

публикувано на 19.04.24 в 18:51

Независимите артисти на път: Историята на "Астория"

Песен за заслепеното човечество, което иска да се предреши, но не може. Така, както не успява да се предреши в измислената история за несъществуващата Астория. Зойфер не е особено познат в България. Единствената книга с негови пиеси, публикувана на български, Валерия намира случайно в библиотеката на НАТФИЗ. " Стоеше на едно..

публикувано на 19.04.24 в 14:59
Донка Ангъчева и президентът на Шопеновото общество проф. д-р Теодор Каницер

Шопенова вечер от поредицата "Изкуството продължава да живее"

На 13 април публиката в Стъклената зала на Музикферайн имаше удоволствието да присъства на забележителна, емоционална  галавечер с изкуството на гениалния композитор Фредерик Шопен. Концертът беше организиран от изявената българска пианистка Донка Ангъчева като поредна блестяща инициатива в рамките на създадения от нея в Австрия проект „Изкуството..

публикувано на 19.04.24 в 12:54