Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софтуер "лови" политическите послания, отправени през социалните мрежи

Снимка: архив

Интернет платформа помага да бъде спряна целенасочената политическа реклама по време на избори. Проектът „WhoTargetsMe“ е създаден след референдума във Великобритания през 2016 г., когато Обединеното кралство реши да напусне Европейския съюз. В интервю за „Хоризонт“ създателят на платформата Сам Джефърс обясни, че през социалните мрежи може да бъде получено персонално съобщение с политическа агитация.  

Платформата е създадена, тъй като много хора съжаляват за гласа си в полза на развода между Лондон и Брюксел. Благодарение нея хората могат да изтеглят определен софтуер и той да "лови" политическите послания, които се отправят към тях през социалните мрежи.

„По този начин самите хора могат по много по-прозрачен начин да се информират за политическите послания, а не да бъдат информирани единствено от насочени персонално към тях съобщения във Фейсбук например“, обясни  Сам Джефърс пред Марта Младенова.

- Като казвате „персонално насочени“ имате предвид, че избирателите са предварително проучени и профилирани по подобие на търговската реклама. Правилно ли ви разбирам?

- В Обединеното кралство ние имаме избирателна система, която се фокусира върху много малки региони. Често това означава и тесен кръг от избиратели. Знаете, че в крайна сметка 10 000 или 12 000 гласа могат да имат значение за резултата от вота. Разбирате, че наистина се хвърлят много усилия да се открият малки групи хора и да се фокусират специални съобщения за тях. Именно това е и целта на платформата, която създадохме. Да не допуска тези съобщения. Това е нещо, което е много трудно за разбиране. За традиционната журналистика не е практика да се достига до съвсем малка целева група от хора. Политическата реклама обаче го прави, а нашата цел е да предпазим хората от информация, която е поставена по начин, подходящ именно за тях. При предсрочните избори през 2017 година във Великобритания видяхме много ясно каква е разликата.

- Доколко персоналната политическа реклама има значение от вида на избирателната система?

- Мисля, че при различните избирателни системи, политическите послания се изпращат по различен начин. По-пропорционалните системи обикновено изискват и по-традиционни комуникационни канали или казано по друг начин - приличат повече на традиционните политически кампании, които се провеждаха преди десет години например. Посланията са по-общи, предназначени са за по-широк кръг от хора. Всичко зависи от условията, в които протича кампанията. Спомняте си, когато беше референдумът за разрешаването на абортите в Ирландия. Там хората се тревожеха за определени неща и политическите послания бяха насочени именно към тях. Често казано, тогава ми се струва, че те бяха толкова силни, че изобщо не бяха в духа на изборното законодателство и на страната като цяло. Мисля, че нашият натиск върху Гугъл и Фейсбук имаше резултат, защото в последните седмици преди референдума политическата реклама в социалните мрежи беше силно ограничена.

- Когато говорим за персонални съобщения, можем ли да очакваме, че избирателите се профилират по теми. Например - ако от моите профили в социалните мрежи става ясно, че аз съм изключително загрижена за околната среда например, то при мен ще бъде представена онази част от платформата на политическите партии, която е в областта на екологията и съдържа мерките им за ограничаване на глобалното затопляне.

- Това, което със сигурност сме установили, е, че партиите избират онази част от предизборните си платформи, която е подходяща за определен кръг от избиратели. Едната част от посланията отиват към дадена група потенциални привърженици, които се интересуват от конкретната тема. Другата част от посланията - към избиратели с друг кръг от интереси. Общо взето ситуацията е „тези послания отиват при тези хора, другите послания - при другите“. Всичко това обаче отива още една стъпка напред - при всеки избирател пристига като лично съобщение. Разбира се, в различните държави и при различните кръгове избиратели този процес може да е още по-усложнен или да се прецени, че няма необходимост от толкова много усилия. Да не забравяме, че и в различните държави изборното законодателство не е еднакво, така че кампаниите се съобразяват и с него. И отново ще подчертая - всичко зависи от това колко си голям, какъв ресурс може да вложиш в проучване на избирателите и какъв изборен резултат ти е необходим.

- Как изглеждаше тази ситуация по време на кампанията за референдума за Брекзит?

Ние, както много други хора, бяхме изключително разтревожени, че е била използвана много информация и това е станало с пари, които не са декларирани надлежно. Опасявахме се, че са изпращани послания, които съдържат неверни твърдения. Именно затова започнахме да търсим решение на този проблем. Особено сега, когато в Обединеното кралство може да имаме нов референдум или нови избори, ние се надяваме да имаме много по-честна кампания и хората да разбират много по-добре за какво в действителност става дума.

- Неверни твърдения и фалшиви новини - така ли ще изглеждат вече предизборните кампании?

- Не във всички случаи бих нарекъл „фалшиви новини“ най-голямото предизвикателство, което стои пред нас. Традиционните политически партии харчат стотици пъти повече пари, отколкото някакви анонимни хора, които може да разпространят някаква информация с неизвестен източник. По-големият проблем с фалшивите новини е, че хората напълно изгубиха доверие. Непрекъснато се чудят дали нещо не е разпространено, защото е в интерес на друга държава, платено е с пари от чужбина и какво ли още не. И всичко това се случва в момент, когато очевидно институциите не са си на мястото, изборното законодателство не е достатъчно добро. Накрая може да се стигне до ситуация, в която хората просто няма да гласуват, защото изобщо не вярват, че крайният резултат от вота ще е такъв, какъвто посочат избирателите. Те се страхуват, че вотът им ще бъде подменен.

- Доколко хората изобщо разбират процесите и правят информиран избор. Спомням си, че в деня, след като стана ясен резултатът от референдума, чак тогава много хора потърсиха в Гугъл какво е това Европейски съюз.

- Отново ще кажа, че в една идеална кампания, хората трябваше да се поинтересуват и да потърсят в Гугъл преди това. Аз не съм коментатор на политическите процеси и не мога да взема отношение по Брекзит, но истината е, че за последните две години и половина във Великобритания станаха ясни много неща, бяха зададени много въпроси и честно казано - има още много неща, за които хората ще търсят информация в интернет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16. Това каза служебният министър Атанас Запрянов. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойде у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., добави Запрянов: "Два самолета ще ни бъдат предадени до края на тази година. И тези ще останат за обучение на пилоти..

публикувано на 23.04.24 в 18:39

Комисията по отбрана одобри и мерки за по-високо заплащане на цивилните служители в МО

Комисията по отбрана одобри единодушно на второ четене промените в Закона за отбраната, които ще повишат базата за определяне на месечно възнаграждение на военните.  Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните Депутатите приеха и серия мерки за по-високо заплащане на цивилните служители...

публикувано на 23.04.24 в 18:32

Има достатъчно ваксини срещу коклюш за децата от 2 месеца до 2 години в склада на МЗ

Има достатъчно ваксини срещу коклюш  за  децата  от  2 месеца до 2 години в  склада  на Министерство на здравеопазването, заяви по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия министърът на здравеопазването Галя Кондева.  314  са  случаите  на  коклюш  у нас от началото на годината, като н ай-много заболели - 214 -..

публикувано на 23.04.24 в 18:25
Старши комисар Пламен Иванов (вдясно)

Старши комисар Пламен Иванов оглави ОД на МВР в Габрово

Областната дирекция на МВР в Габрово ще бъде оглавявана от нов директор - старши комисар Пламен Иванов. Днес той е бил представен на състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Старши комисар Пламен Иванов е в системата на МВР от 1987 г., като последно изпълнява длъжността началник на Районното управление в..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

ЕП одобри нови бюджетни правила

Европейският парламент одобри нови бюджетни правила за страните членки, насочени към стимулиране на инвестициите, но при запазване на контрола върху разходите. Промените бяха приети въпреки критиките от страна на левицата. След две години на преговори мнозинството в ЕП подкрепи реформата на Пакта за стабилност и растеж, който определя правилата за..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

Русия се закани да засили още повече ракетните удари срещу Украйна

Часове след като за пореден път бомбардира Одеса и други украински градове, Русия се закани да засили още повече ракетните удари в отговор на очакваните мащабни доставки на оръжие за Украйна от Великобритания и САЩ. В очакване на нови руски офанзиви от североизток украинските власти на свой ред предприемат решителни стъпки за попълване на армията. "Ще..

публикувано на 23.04.24 в 18:16
Доналд Тръмп в съда в Ню Йорк

Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели

С разглеждане на нападките на Доналд Тръмп в социалните мрежи по отношение на свидетели по криминалния процес срещу него ще започне поредното заседание на съда в Ню Йорк. Започнаха встъпителните изявления по наказателното дело срещу Тръмп Съдът трябва да прецени дали Тръмп трябва да бъде обвинен в неуважение заради поредица от публикации..

публикувано на 23.04.24 в 18:05