Екатерина Захариева: Получилите българско гражданство срещу инвестиции не са много

Снимка: БУЛФОТО

Вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че получилите българско гражданство срещу инвестиции чужденци не са много.

След приключването на Съвет "Външни работи" в Брюксел тя заяви, че работната група в Министерството на правосъдието, която от година работи по предложения за изменение на закона за българското гражданство, почти е приключила работата си. Тя уточни и в какви посоки се търсят промените:

"Една от посоките е наистина анализ на тестовете, свързани с възможност за придобиване на българско гражданство срещу инвестициите и това дали те са имали ефект, де факто дали са постигнали целения ефект, а именно привличане на инвестиции. Работната група, по моя информация, е приключила с работата си и на 30-и януари този месец, другата седмица, предложеният от работната група в Министерство на правосъдието законопроект ще бъде обсъден на Съвет за развитие. Там посоките са, разбира се, не само във връзка с придобиване на българско гражданство по инвестиции, но по моя информация - първо, този доклад на комисията се отнася за всички държави и той е с преглед на законодателството по придобиване на гражданство във всички държави и може би ще съдържа призив малко да синхронизираме законодателствата си в тази посока, тоест по отношение на придобиване на българското, което дава всъщност и европейско гражданство, но в никакъв случай не са много така наречените „златни визи“.

В доклад, който се очаква да бъде публикуван утре, Европейската комисия ще предупреди страните членки на ЕС, които позволяват богати чужденци да получават тяхно гражданство или постоянно жителство на своя територия срещу големи инвестиции, че това носи много сериозен риск от пране на пари, корупция и укриване на данъци. Според Ройтерс в документа се отбелязва, че единствените три такива страни от Евросъюза са България, Малта и Кипър.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмокласниците могат да проверяват в интернет резултатите си от външното оценяване по български език и математика

Учениците и родителите вече могат да проверяват резултатите от националните външни оценявания след седми клас по български език и литература и по математика. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Проверката на резултатите става с входящ номер и с идентификационния код на адреса: http://priem.mon.bg...

публикувано на 26.06.19 в 17:08
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33