Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли енергията от ТЕЦ бъдеще у нас

Снимка: Венелина Попова

Теоретично е възможно централите да заработят и на газ, но в момента производството от въглища е по-евтино, дори и когато в цената бъдат съобразени новите норми за отделяните от ТЕЦ вредни емисии. Това коментира за БНР заместник-председателят на браншовата Камара на енергетиците и преподавател в Техническия университет Валентин Колев  

„От техническа гледна точка, те са постижими. Въпросът е на каква цена и на каква цена за обществото“

Трите ТЕЦ-а от комплекса „Марица-изток“ представляват около 45% от мощностния баланс в страната със своята сумарната мощност от над 3200 мегавата, подчерта той. Те са в Южна България и това е допълнителен аргумент да продължат да работят, защото чрез тях се постига баланс на големите мощности в северната и южната част на държавата. Теоретично е възможно централите да заработят и на газ, но в момента производството от въглища е по-евтино, дори и когато в цената бъдат включени вредните емисии, коментира експертът. Към настоящия момент от възобновяеми източници производството ни е около 3 тераватчаса годишно при инвестирани над 8 милиарда лева, подчерта енергетикът:

„Грешката е, че поради неправилна ценова политика на регулатора бяха въведени в експлоатация, особено фотоволтаични централи, в най-неблагоприятния период, когато цената на инсталациите беше много висока. Ако го бяхме направили сега, щяхме да го направим на три пъти по-ниска“.

ТЕЦ "Марица-изток" 2 вече поиска дерогация, за да може не спазва новите екологични изисквания, които МОСВ даде на 21 декември. Природозащитниците от "За Земята – достъп до правосъдие" обаче обжалват решението.

Миглена Антонова от "Грийнпийс България" поясни, че жалбата на еколозите е заради липса на публични данни, които да доказват, че ползите за природата ще са по-малки от разходите, които трябва да бъдат направени за подобряване на техническото състояние на централата.

„Само се споменава, че са направени едни анализи, но те не са били публикувани публично, за да можем ние да направим наистина сметка, каквато евентуално и централата е направила. Смятаме, че това най-малкото е нарушение на правата на гражданите да имат достъп до една публична дискусия за това наистина какво ще е бъдещето на тази централа".

От организацията са против и безсрочната дерогация за ТЕЦ-а. „Смисълът на дерогацията е да е временно изключение от правилата и всъщност да може за този временен период да се предприемат някакви действия за спазване на екологичните изисквания“, подчерта Антонова и допълни, че от ТЕЦ-а са поискали и дерогация за изхвърляните в атмосферата количества живак.

Генади Кондарев от „За земята“ е категоричен, че най-уязвимата група в момента са работниците във въглищната индустрия, защото "Правителството и профсъюзите им създават едно фалшиво усещане за успокоение – че ще бъде намерено решение и нещата ще продължават по старому“. Няма как да се мине без реформи в сектора, категоричен е той.

„Виждаме колко ниска е производителността от гледна точка на това колко работници са заети в производство на един тераватчас енергия в България. Това е енергия, която има огромен екологичен и здравен отпечатък за нашето население и за околните страни. Трябва да започнем да си даваме сметка за това! Натискът на глобалните политики и спешността по отношение на решенията, които трябва да се вземат във връзка с промените в климата, но и във връзка с това постоянно натрупване на замърсяване и на екологичен отпечатък е нещо, което изисква реформи".

Правителството трябва да излезе с ясен план към коя година ще бъдат затворени ТЕЦ-овете, за да може да се правят планове какво ще се случва с работниците в сектора и какво да се прави с микса в енергетиката към тази дата, каза Кондарев, според когото тази дата трябва да бъде около 2030 година.

„Закъснели сме, но по-добре да започнем сега, отколкото след няколко години. Това е един горещ картоф, който няма как правителство след правителство да си го прехвърлят и да се опитват да бъде на плещите на следващите“.

При разработването на енергийните стратегии никой не взема предвид зимните пикове в потреблението, когато въглищните централи се използват почти на максимума от капацитета си, предупреди Кондарев. Той подчерта, че за алтернативи на въглищата трябва да се мисли комплексно.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Очакват се новите изисквания на ЕС към големите горивни инсталации

До дни официалният вестник на Европейския съюз ще публикува новите изисквания към големите горивни инсталации. Завишените екологични норми ще дадат възможност в Европа да бъдат затворени най-мръсните въглищни централи. Новата директива ги..

публикувано на 03.08.17 в 15:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците..

публикувано на 19.04.24 в 21:19

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година

Увеличение на заплатите на военните от 2025 година, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри на първо четене Народното събрание. По-рано тази седмици и Комисията по отбрана одобри предложението за ръст на заплатите в..

публикувано на 19.04.24 в 20:55

НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите. От ПП-ДБ оспориха легитимността на разглеждането на проекта на второ четене, тъй като, според тях, той излиза извън обхвата на първоначалното предложение на Министерския..

публикувано на 19.04.24 в 20:51
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която..

публикувано на 19.04.24 в 20:46