Изсичат борова гора край къмпинг "Арапя" заради строежа на 6 двуетажни вили (видео)

Горското стопанство в Царево: Имотът не е горска територия

| обновено на 24.01.19 в 17:17
5
Борова гора край къмпинг „Арапя“ се изсича за строителството на 6 двуетажни вили
Снимка: Елена Димитрова, БНР Бургас

Борова гора се изсича край къмпинг „Арапя“ за строителството на 6 двуетажни вили. Според становище на Държавното горско стопанство в Царево имотът, който е на първа линия до морето, не попада в горска територия. От Регионалната екоинспекция в Бургас и Община Царево заявиха, че строителството е законно.

Това е урегулиран поземлен имот, предвиден за строителство още в Териториалния устройствен план на общината от 1997 година, каза кметът на Царево Георги Лапчев:

"Частен имот, който отговаря на всички стандарти, в който има издадено разрешение за строеж, спазени са съответните изисквания на институциите, просто се строи. Да, на морето е, но ние сме най-морската община, всичко ни е морето".

За имота са проведени всички процедури по екологичното законодателство, каза директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова:

"По време на процедурата, която сме провели и преценяване необходимостта от това, РИОС Бургас има становище от Държавно горско стопанство "Царево", в което казват, че имота не е горска територия".

Собственик на имота и възложител на строителството е софийската фирма „България пропъртис“. В района вече са изсечени десетки дървета.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33