Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуан Гуайдо поде кампания за признаването му за легитимен президент на Венецуела

Николас Мадуро все още има подкрепата на военните

| обновено на 24.01.19 в 19:25
Опозиционерът Хуан Гуайдо, който е шеф на парламента на Венецуела се обяви на митинг в Каракас за президент.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо поде кампания за дипломатическото му признаване за легитимен президент на страната. Николас Мадуро обаче все още има подкрепата на военните. 

35-годишният Хуан Гуайдо призова снощи за нови избори и възстановяване на демокрацията. Той отправи призив и към военните да отхвърлят, по думите му, "диктатурата на Мадуро". До момента САЩ, Бразилия, Канада и почти всички латиноамерикански страни, без Мексико, Боливия и Куба, признаха опозиционния лидер за нов държавен глава.

"Надяваме се, че Николас Мадуро ще подкрепи мирен преход във властта, ще приеме волята на народа за развитие на страната си, водени от новия си президент Хуан Гуайдо", бяха думите на американския вицепрезидент Майк Спенс. А американският първи дипломат Майк Помпео заяви готовност за осигуряване на повече от 20 милиона долара хуманитарна помощ на Венецуела и поиска среща на външните министри на страните от Южна Америка. 

Китай и Русия призоваха САЩ да не предприемат военна намеса в борбата за власт във Венецуела, защото това би имало катастрофални последици. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини САЩ, че се опитват да узурпират властта в южноамериканската страна.

"Това, което се случва, е поредната груба намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Както знаете, имаше не един опит за отстраняване на Николас Мадуро от вот, включително и чрез физическото му ликвидиране".

Русия и Китай са основните кредитори на Венецуела, като Москва оказва военна помощ и подпомага развитието на петролната индустрия в латиноамериканската страна, като също така доставя и пшеница. След тридневно посещение в Москва през декември Мадуро обяви, че с двете страни са сключени инвестиционни сделки за шест милиарда долара. 

В телефонен разговор днес Мадуро и руският му колега Владимир Путин са потвърдили желанието си за продължаване на сътрудничеството между двете страни в различни сфери. Путин също така е изразил подкрепа за законовата власт в страната. 

Подкрепа за Мадуро декларира и Турция. Президентът Ерджеп Ердоган определи действията на Тръмп спрямо Венецуела като шокиращи. Според него демократите трябва да уважават изборните резултати. Ердоган беше категоричен, че е невъзможно Турция да одобри случващото се в момента в латиноамериканската страна. 

ЕС се обяви за демокрация във Венецуела и призова за мирно предаване на властта. Великобритания изрази подкрепа за Гуайдо. Британският външен министър Джереми Хън заяви, че Великобритания не счита Мадуро за легитимен лидер на Венецуела. Испания призова Евросъюза за предприемане на съвместен подход към Венецуелската криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мадуро прекрати дипломатическите отношения със САЩ, след като Вашингтон призна опозиционер за президент

Президентът на Венецуела Николас Мадуро прекрати дипломатическите отношения със САЩ, след като Вашингтон призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за държавен глава. Мадуро даде 72 часа на американските дипломати да напуснат страната, но..

обновено на 24.01.19 в 18:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52