Апостолос Мангиаридис: Сделката за Северна Македония не е политическият край на Ципрас

Със сигурност е имало външен натиск за приемане на споразумението, смята журналистът

Снимка: БГНЕС


"Исторически ден, в който беше написана нова страница от историята на Балканите" - така гръцкият премиер Алексис Ципрас приветства ратифицирането на споразумението от Преспа в гръцкия парламент. Вчера договорът между Атина и Скопие за новото име на бившата югославска република получи подкрепата на 153-ма депутати в 300-местния парламент.

Името Република Северна Македония получи зелена светлина от управляващите в Гърция на фона на масови протести срещу сделката в цялата страна и острите критики от опозицията в лицето на първата по подкрепа политическа сила - консерваторите от "Нова демокрация".

Трудно е да се прогнозира в този момент политическото бъдеще на Ципрас, каза в интервю за "Хоризонт"   гръцкия журналист и анализатор от телевизия СКАЙ  Апостолос Мангиаридис.

"Истината е, че мнозинството от гърците - около две трети от тях, са против споразумението. Това не означава, че всички избиратели на СИРИЗА са сред тях, нито и че ще нанесат тежък удар на Ципрас заради ратифицирането. Всички знаеха, че Ципрас подкрепя това споразумение и че той ще доведе нещата до край. Той просто искаше да го остави зад гърба си, затова изтегли гласуването в парламента за края на януари. Идеята му през оставащото време до края на мандата му е правителството да прокара серия от закони, които да засилят положителния му ляв образ, който е добре известен и печеливш. Не мисля, че това споразумение означава политически край за Ципрас."

На въпрос дали очаква ли Ципрас да обяви предсрочни парламентарни избори през май заедно с европейските, Мангиаридис отговори:
 
"Не съм сигурен, че Ципрас има интерес да свиква избори през май. По-скоро би искал вотът да е възможно най-отдалечен във времето от ратифицирането на споразумението от Преспа, защото разчита на това, че въпросът ще бъде позабравен вече. Със сигурност премиерът не иска да има избори сега или през следващия месец, защото обстановката в Гърция сега е изключително напрегната. Това, че той не иска, разбира се, не означава непременно, че няма да има изобри сега. Вероятността те да се проведат през май или през есента, когато изтича мандатът на СИРИЗА, е 50 на 50. Ципрас няма да повдига "македонския въпрос" като част от политическата си програма. В центъра й ще бъде постигнатото споразумение с международните кредитори на Гърция - така нареченият меморандум; това, че не намали пенсиите; и това, че увеличи минималната работна заплата."

Мангиаридис смята, че "Ципрас е прагматичен лидер. Той е и реалист, и популист. С начина, по който действаше по македонския въпрос, искаше да покаже на Запада - на Брюксел и на Берлин, че е полезен лидер, на когото може да се разчита, че ще свърши работата, с която се е захванал. През последните 27-30 години - нито едно гръцко правителство - нито социалистическо, нито дясно, не успя да намери път за помирение със Скопие. Но Ципрас го направи. Същото важи и за споразуменията с кредиторите - никое правителство не успя безкръвно да прокара условията им, но той успя. Приложи условията на кредиторите от меморандума безропотно. Ципрас е съвкупност от три неща - популист, циник, но и прагматик-реалист. Просто някак си успява да адаптира реалността към своите политически интереси".

Журналистът каза още, че със сигурност е имало външен натиск при прокарване на споразумението както от САЩ, така и от Европа. НАТО би искала да намери решение на въпроса, защото това е част от външнополитическите интереси на организацията. Пък и се опасяват от руска намеса тук на Балканите и искат този въпрос да бъде решен.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59