Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолянска област остава в бедствено положение, но ситуацията се нормализира

Спират влизането на коли от Проглед към Пампорово, за да се изтеглят туристите

Поетапно бе възстановено електрозахранването в общините Доспат и Борино

3
Военнослужещите от състава на 101-ви Алпийски батальон в разчистването на пътя гр. Смолян - Пампорово.
Снимка: Министерство на отбраната

В Смолянска област обстановката постепенно се нормализира. Бедственото положение обаче ще остане в сила, докато се отворят всички участъци от републиканската мрежа и се възстанови електрозахранването във всички населени места.

Във всички населени места на община Доспат електроснабдяването е възстановено - каза областният управител на Смолян Недялко Славов: "Не повече от 10 в Смолянска област са населените места без ток, главно малки села в общините Смолян и Борино. Нормализира се ситуацията и по пътищата. Нормално се изтегля трафикът от Пампорово, но колоната от автомобили е образувана поради многото туристи, които са в курорта. Затова беше създадена временна организация на движението и г оляма част от автомобилите се насочваха към прохода Рожен, където ограниченията отпаднаха в ранния следояд. Все още е затворен Превала и ще насочим усилията си тази вечер и утре за отваряне на този проход, както и на останалите проблематични участъци от републиканската пътна мрежа и ще прецени областният кризисен щабна свое заседание утре дали да отмени бедственото положение. Но това ще стане след като всички населени места бъдат електроснабдени".

Пробит е пътят до смолянското село Мугла и се доставени храни за населението с високопроходима техника. Утре денят е учебен за всички общини на областта. Само в община Доспат няма да учат до сряда включително.

Вече са проходими основните пътища в Смолянска област. Отворен за движение е пътят Пампорово - Стойките. Преди час бе въведено ограничение за движение в посока от Проглед към Пампорово, като движението от Проглед към Чепеларе става еднопосочен. Затворен за движение остава прохода Превала. Отпадна ограничението за движение с вериги през прохода Рожен.

Поетапно се възстановява електрозахранването в общините Борино и Доспат като очакванията са до края на деня ток да има навсякъде. В община Смолян без ток са селата Арда, Могилица, Сивино и Горово и ако екипите не успеят да възстановят електрозахранването има готовност да се осигурят агрегати. Работи се и по отваряне на пътя за село Мугла, което от дни е без ток и доставки на хранителни продукти. Кметът на Смолян Николай Мелемов увери.

"Има пропаднал път между село Ряка и Катраница, работи се вече, в селище Еленска е възстановен пътят и Мугла, както винаги е критична точка. Овладяно е положението, няма бедстващи хора".

Областният управител Недялко Славов допълни:

"От утре се възстановяват учебните занятия, тоест грипната ваканция няма да бъде удължавана в цялата област. Оставаме право на кметовете според ситуацията в съответната община да се прецени, те имат това право, дали да обявят дните за неучебни".

Бедственото положение остава в сила докато се отворят всички участъци от републиканската мрежа и се възстанови електрозахранването във всички населени места.

От 14 ч. се ограничава движението през Проглед-Пампорово, за да могат туристите да се придвижат спокойно, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

„В 14 часа ще въведем ограничения на прохода на Проглед и ще забраним влизането на коли от Проглед към Пампорово, което ще позволи изтеглянето на трафика от Пампорово към Проглед и Чепеларе, тоест този път от Пампорово към Проглед и Чепеларе ще е еднопосочен. Трафикът от областния град приоритетно се насочва през прохода Рожен, където в 14 часа ще отпаднат ограниченията за придвижване с вериги. Пътуващите от езерата и посока вътрешността на страната ще бъдат пренасочвани през Смолян и прохода Рожен. Идеята е максимално да намалим входящият трафик към курорта Пампорово, за да можем да изтеглим хората, които са там“, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

„Нормална е проходимостта на Рожен и Пампорово“, каза той по-рано през деня.

„Ограниченията остават предвид факта, че трябва да имаме възможност да реагираме в по-екстремни ситуации, тъй като се предполага следобед интензивен трафик от и към курорта Пампорово, както и към областният град. Възможно е преминаването с вериги през прохода Рожен и Пампорово. Затворен остава проходът Превала, както и пътят Момчиловци-Лъки“, каза Недялко Славов.

Обстановката в родопската част на Пазарджишка област се нормализира. Все още продължава работата по отстраняването на аварии по електропроводните мрежи, които вчера оставиха 11 селища без ток. В момента засегнатите райони се захранват с електричество посредством агрегати, осигурени от И ВИ ЕН.

Всички общински пътища са проходими при зимни условия. Няма изолирани бедстващи хора.

В курортните комплекси в родопската част на областта обстановката е нормална. Остава ограничението за тежкотоварните камиони по направлението Батак-Доспат и Велинград-Сърница.

Усложнена остава обстановката в община Сърница, където второ денонощие не може да бъде открита аварията по електрическото трасе Сърница-Медени поляни. Работата там е затруднена заради труднопроходимия планински терен. Градът и околните села и тази нощ ще се захранват с ток чрез агрегати. Днес беше разчистен пътят до хотелите край язовир Доспат, където имаше блокирани от снега туристи. Към момента няма бедстващи хора, с изключение на три семейства, които остават изолирани в планината.

В момента има три изолирани семейства, които живеят в горски къщи на три километра от Медени поляни. Въпреки предупрежденията те са предпочели да останат в гората, каза кметът Неби Бозов: "Създават паника в момента. Съгласете се ,че над метър сняг само военна техника може да пробие. Но те там си имат животни, всичко си имат, не вярвам да бързат за храна, по-скоро искат да им се отвори пътят. Но когато се справим с другите, ще помолим Горското стопанство имат верижна техника, ако успеят те да пробият пътя. Много тежък е снегът и много трудно се чисти".

Обстановката в останалата част на областта е спокойна.

Продължава работата по възстановяване на електрозахранването в някои райони на Благоевградска област. Подмяната на скъсани проводници и паднали стълбове се извършва в курортните местности „Семково“ и „Попови ливади“. Без ток са няколко планински села в община Якоруда, Белица, Гоце Делчев, Гърмен, както и вилни зони в района на Папаз чаир. Очаква се на места работата по отстраняване на авариите да продължи и утре, заради снега, който е около 1 метър и стръмния терен.

Повечето проблеми с електрозахранването в Благоевградска област са отстранениОще от сутринта аварийните екипи на електроразпределителното дружество са започнали работа по възстановяване на паднали над 30 електрически  стълба и  скъсани проводници.

Най- труден е достъпът до високопланинските села и курортни местности, където снежната покривка е над един метър, като на повечето места пътищата са заледени и труднопроходими.

До късния следобед електрозахранването ще бъде възстановено във всички населени места, увериха от ЧЕЗ.

Продължава почистването и на пътната мрежа в планинските  райони. Заради сложната  обстановка отново е въведена забрана за движение на камиони над 12 тона през прохода Папазчаир.

От Столичната община предупреждават шофьорите, които днес тръгват с автомобилите си към Витоша, да носят вериги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Въпреки обилния сняг движението през прохода Предела бе възстановено в събота.

Повечето проблеми с тока в Благоевградска област са отстранени

Продължава работата по възстановяване на електрозахранването в някои райони на Благоевградска област. Подмяната на скъсани проводници и паднали стълбове се извършва в курортните местности „Семково“ и „Попови ливади“. Без ток са няколко планински села..

обновено на 27.01.19 в 11:58

Нормализира се обстановката в Пазарджишка област

Обстановката в родопската част на Пазарджишка област днес се нормализира. По обяд все още продължаше работата по отстраняването на аварии по електропроводните мрежи, които вчера оставиха 11 селища без ток. В момента засегнатите райони се..

обновено на 27.01.19 в 12:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги,..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската..

публикувано на 19.04.24 в 09:39
Министерство на земеделието

Николай Вълканов за смяната на земеделския министър: Причината са изборите. Важно е кой отпуска парите

"По всяка вероятност причината са изборите. Земеделското министерство разпределя значителен финансов ресурс. Предстои изплащането и т.нар. украинска помощ, която бе договорена – в размер на 250 милиона. За нея беше ясно, че не са заделени средства..

публикувано на 19.04.24 в 09:33
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че..

публикувано на 19.04.24 в 08:15