Протест във Видин подсеща за обещаната магистрала

| обновено на 27.01.19 в 12:12
2
Протестът във Видин започна с автошествие.
Снимка: Анжела Каменова

Граждани на Видин излязоха днес на протест с искане да бъде построена магистрала до града.

Организаторите на проявата са Гражданско обединение „Единни за промяна“. Те твърдят, че има забавяне от 8 месеца по графика за строежа на пътя Видин-Ботевград. Решение на правителството за изграждане на новото трасе е от март миналата година.

Мариета Георгиева от Гражданското обединение обясни причините за днешното недоволство.

„Причината е, че всъщност тази една година няма нещо, което да е видимо, и което да е резултат от това, което беше обещано и беше взето като решение за график, по работа пътят от Видин до София“, каза тя. И добави: „Това е причината, да покажем, че гражданите искаме да знаем, кой е виновният това нещо да не се случи“.

Протестиращите настояват виновните да понесат отговорност. Според Росица Кирова, председател на гражданско обединение „Единни за промяна“ не са направени предложения за промени в общите устройствени планове на общините Видин и Димово и затова се е стигнало до законодателна промяна.

Кметът на Видин Огнян Ценков бе категоричен, че не може да бъде упрекван. „Нито аз, нито община Видин не може да бъде обвинявана в някакви действия, с които е възпрепятствано или забавяне изграждането на магистралния път Видин-Ботевград“, смята той.

„Причината да се стигне до промени в закона за устройство на територията е правен казус, който досега не е имало за други отсечки в страната“, обясни по-рано министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. „А дали промяната в закона, която направихме е по дълга като процедиране в Народното събрание, или промяната на общия устройствен план може да се окаже, че е промяната на общия устройствен план е по дълго като процедура“, добави тя.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33