Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галаконцерт „100 г. Латвийска национална опера” в програмата на OperaVision

В Латвийската национална опера се състоя гала концерт по случай 100-годишнината от обявяването на независимостта на Латвия и  създаването на националния оперен театър на страната. Това е внушително музикално събитие, което може да впечатли всеки любител на оперното изкуство както с участието на знаменити оперни звезди, така и с високото изпълнителско ниво  на целия концерт, който продължава 3 часа.

Прекрасни гласове, задълбочени интерпретации, култура на музициране, прекрасен оркестър, хор, мога да говоря само със суперлативи за всичко, което чух и видях! Цялата програма бе ръководена от диригентите на Латвийската опера Мартинс Озолинс, Модестас Питренас, Александрс Вилиуманис, Янис Лиепнис, Нормундс Ваисис. Хормайстор бе  Аигарс Мери. В първата част на концерта бяха изпълнени арии и ансамбли от латвийски опери на композиторите Зелинкас, Карлсонс, Мединс и др. Изпълненията бяха приповдигнати, с много настроение, придружени с прожекции на исторически моменти от живота на операта. Втората част на концерта бе посветена на оперната класика - прозвучаха любими арии и ансамбли от опери на Верди, Пучини, Джордано, Гуно, Сен Санс, Доницети, Вагнер, Чилеа, Бизе.

Много интересни бяха изпълнителите, участващи в концерта. Когато разглеждах материалите за латвийския театър ми направи впечатление, че към списъка на редовните солисти на операта има и списък на гастролиращите певци. Вероятно те имат някакъв постоянен ангажимент към театъра. Там фигурират едни от най-големите звезди на операта днес: Александър Антоненко, Елина Гаранча, Людмила Монастирска, Олеся Петрова, Марина Ребека. Част от тях участваха в този тържествен концерт. Разбира се, в центъра на солистите бе Людмила Монастирска - големият драматичен сопран на световните сцени, прочутата изпълнителка на  Лейди Макбет, Абигаиле, Турандот днес. В концерта тя изпя арията на Лейди Макбет, финала на „Турандот“ и два дуета от опери на Верди. Много интересни бяха и партньорите й в тези дуети. В „Набуко“ пя прочутият италиански баритон Франко Васало, който се изявява на всички големи оперни сцени днес - Метрополитън, Ковънт Гардън, Миланската Скала, Виенската опера и др. В другия дует от „Трубадур“ Монастирска  имаше за партньор един прекрасен баритон - Владислав Сулимски, солист на Мариинския театър. За мен бе истинско откритие прекрасния му баритонов глас, великолепната му интерпретация на образа на Граф ди Луна. С бурен възторг публиката посрещна появата на сцената на американския тенор Стефен Гоулд - истински вагнеров хелдентенор, редовен участник в спектаклите в Байройт, който изпълни арията на Танхойзер и монолога на Отело, както и на естонския бас Аин Анжер - с голяма кариера в цяла Европа, в репертоара му има вече 40 роли, а на концерта изпълни Рондото на Мефистофел и Арията на  Захария от „Набуко“. Силно впечатление направи прекрасния глас на Олеся Петрова - истински мецосопран, дълбок, красиво звучащ в ариите на Далила и Азучена. Трудно ми е да изброя всички прекрасни певци, участвали в концерта - ще спомена ярките гласове и  темперамент на грузинския тенор Иракли Кахидзе, турския тенор Мурат Карахан и особено на тенора от Косово Раме Лахаи, смятан за един от най- перспективните млади певци в момента, както и прекрасната Динара Алиева от Азербайджан, която впечатли с красивия си глас и ярък сценичен темперамент в ариите от “Манон Леско и „Силата на съдбата“. И пак останаха още много певци, които искам да спомена – бяха общо 14 мъже и 7 жени на сцената и всички на много добро изпълнителско ниво. Толкова големи певци трудно можете да видите в един концерт!

Записът ще бъде наличен в сайта на OperaVision тук до 31 май 2019.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа други романи и малко ми липсваше. Той самият предложи да напише една от историите за Наско Х. Така..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става дума за 40 оригинални български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този момент не са показвани и..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с най-висок резултат от гласуването на музикалната редколегия на БНР Топ 20;  -   песента, заемала..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на Дружеството на пловдивските художници. Експозицията е дело на Вихра Григорова и съдържа около 30..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана на “Тоска“ и възстановка на продукцията на Франко Дзефирели на “Мадам Бътерфлай“. Разбира се, не е..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК - Премиера на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – постановка на знаменития хърватски..

обновено на 15.04.24 в 18:53