Музеи и галерии "наддават" къде да остане портретът на княз Батенберг

Българската държава откупи на търг картината и три сребърни подноса

Портретът на Александър Батенберг от Конрад Дилиц, който бе купен на търг на виенската аукциона къща „Доротеум“.
Снимка: „Доротеум“

Много музеи и галерии са проявили интерес към новопридобитите от държавата портрет на Александър I Батенберг и 3 сребърни подноса, преди още да са пристигнали в страната. За тях държавата е заплатила 82 хиляди лева. Сумата включва и таксите за търга. Предметите се очаква да бъдат в петък в България. Министърът на културата Боил Банов заяви, че тепърва ще бъде решавано къде да бъдат изложени.

Голяма е конкуренцията дори сред трите най-големи музея, които потенциално могат да приютят портрета на Александър I Батенберг и трите сребърни подноса.

Според Директора на Националната художествена галерия Ярослава Бубнова, всички са превъзбудени от покупката, която тя нарече „невероятно събитие и прецедент за българската художествена и музейна сцена“.

„Ние имаме и други портрети на Александър Батенберг и би ни било интересно да притежаваме този, но решението не е в нашите ръце“, посочи директорът на НХА, където готвят изложба, посветена на Двореца и първите му обитатели.  

Директорът на Националния военноисторически музей Соня Пенкова също има аргументи за това портретът и трите сребърни подноса да бъдат в колекцията им:

„При нас се съхраняват всички запазени артефакти, свързани с първия български държавен глава княз Александър I. Това е една огромна колекция, която получаваме като дарение през 1937 година, която включва негови лични вещи, оръжия, униформи. Съществува едно неписано правило между музеите, че не бива да се разкъсват вече създадени колекции. Това не е полезно от гледна точка на градежа на историческия разказ.“

За Пенкова откупуването на ценните предмети е „чудесна стъпка на българската държава“ и би било добре да продължи интересът към аукциони, на които излизат предмети, свързани с българската национална история.

Уредникът в отдел „История“ на Националния исторически музей Мариана Първанова също би се радвала да разказва на туристите за новозакупените придобивки с изключителна историческа стойност. Както и всички останали, и тя оценява откупката като добра стъпка. „Рядко се появяват на търг, още повече на Александър Батенберг. Всеки музей би счел за чест да притежава такива предмети.“

Първанова смята, че предмети на първия български княз би следвало да се съхраняват в Националния исторически музей, където могат да ги видят много хора.

„Картината не е нормално да е в НИМ при всички положения, но може би подносите – те имат там колекция. Може и да е в Музея на София. Аз не мога да кажа това. Експертна е преценката, не е политически ход.“

Министър Банов, участвал с наддаване в търга, обясни, че като държава не можем да участваме с подставени лица. „Но ние в самия ден вече пуснахме слух, че имаме малко пари и се явяваме символично. Това беше целта – за да не вдигат цената“, разказа той.

Търговете са сериозна надпревара, в която участват лица с богат опит, подчерта Банов. По думите му, когато се обяви, че държава влиза в търга, цената може да скочи многократно. „В момента те са на нормална цена. Те за нас имат изключителна стойност.“

В залата е имало стотина души. Един заинтересован  на телефон е участвал за нещата, за които наддава българската държава.  

„Нашите неща са едни от сравнително скъпите и се очакваше да бъде така. Даже за подносите ни вдигнаха цената доста, защото като взехме картината, те се отказаха. След това, като взехме първия поднос, видяха, че играем. След това останалите два подноса, поне с по 2 хиляди евро ни надигнаха, може би от бяс", обясни министърът на културата.

Още по темата слушайте в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33