„Ало, Банов съм“ - коментар на Тома Биков и Димитър Данчев

Снимка: БГНЕС

Ако запишете 10 минути от която и да е оперативка в партия или институция, ще извадите по-голяма новина от скандала „Ало, Банов съм“. Това заяви в интервю за БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него изнесените от Елена Йончева записи на министъра на културата Боил Банов представляват „обсъждане на варианти“ и прокуратурата трябва да определи дали законът е нарушен.

Йончева и други представители на БСП представиха аудиозапис и други данни, според които като зам.-министър през 2016 година Банов е помогнал на фирма изпълнител на ремонта на ларгото в София да избегне неустойки за стотици хиляди заради просрочване на изпълнението.

В предаването „Нещо повече“ депутатът от БСП Димитър Данчев, който участва в проверката на данните, заяви:

„Ние не лежим само на тази информация от записа. Имахме възможности да се запознаем с публични документи, до които имахме достъп. На тази база, връзвайки документите с разговора, сглобихме картината и стигнахме до представените изводи – става въпрос за успешен опит на настоящия министър на културата да не събере предвидените в договора неустойки по проекта „Антична Сердика“.

По-рано днес Банов реагира емоционално на обвиненията и заяви, че министерството е завело иск за получаване на неустойката. Данчев отговори на тези твърдения:

„Опитът на министъра за спестяването на тези неустойки е успешен. Това, което той е направил и днес, каза, че в доклада на АДФИ е записано, че МК е трябвало да събере неустойки от 753 000 лева заради неизпълняване на договора в срок. Актът 15, с който е приет обектът, е от 25 февруари. За просрочието от 36 дни - от 20 януари до 25 февруари, е трябвало да бъде платена неустойка. Министър Банов е завел дело, но в рамките му не е предявил правото на гаранция за изпълнение, която е можел да усвои. Тя е в размер на 413 хиляди лева. Отделно от това в разговора той разкрива как допълнително е удължен договорът с актове 10, така че той да бъде удължен с 33 дни и в крайна сметка неустойката да бъде спестена“.

Димитър Данчев допълни, че е нормално социалистите да се доверят на прокуратурата, започнала разследване и проверки по случая веднага, защото БСП не е разследващ орган.

Тома Биков отговори, че реално делото за получаването на неустойката продължава:

„Очаква ни предизборна кампания, пълна с компроматни атаки. Има едни 400 000 и други 700 000. Има просрочване на изпълнението, след това Министерството на културата предявява иск. БСП обвинява Банов, че е съдействал на фирмите да избегнат плащането, но делото продължава в българския съд. Ние заставаме зад г-н Банов, защото не виждаме нищо извън закона“.

„На която и да е оперативка в партия или институция, където се говорят различни неща и се обсъждат различни варианти, ако запишете едни 10 минути, ще извадите и по-големи новини. Добре е, че БСП тази седмица имат доверие на прокуратурата. Ако има нещо незаконно, ние във всеки такъв случай се доверяваме на прокуратурата. Не са малко разследваните представители на ГЕРБ, някои получават и обвинения и подават оставки“, допълни депутатът Тома Биков.

Интервюто с Тома Биков и Димитър Данчев чуйте в прикачения файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33