Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева оглави временно Световната банка

| обновено на 01.02.19 в 13:04
2
Кристалина Георгиева
Снимка: БТА

От днес Кристалина Георгиева е временно изпълняващ длъжността президент на Световната банка. Тя ще остане ръководител на институцията докато през пролетта не бъде избран титуляр на поста на подалия изненадващо оставка Джим Йон Ким.

През пролетта ще е ясно кой ще е новият президент на Световната банка, след като Джим Йон Ким избра да се върне в частния сектор предсрочно.

През 2016-а година именно той покани Кристалина Георгиева да се върне в банката, след като изгуби надпреварата за генерален секретар на ООН, в която участваше и Ирина Бокова.

Тогава Георгиева беше еврокомисар по бюджета

“Когато Джим Ким се обади на бившия ми шеф, на Жан Клод Юнкер, му каза – аз знам, че не ти се иска да я пускаш Кристалина, обаче прати ми я, за да направи тя план “Юнкер“ за света“, каза пред "Хоризонт" през 2017-а година Кристалина Георгиева в първото си интервю като главен изпълнителен директор, дадено за българска медия.

Според доц. Лена Русинова - дългогодишен служител на банката, сега член на Управителния съвет на БНБ и преподавател в УНСС, дори и временно да бъде президент на създадената след Втората световна война финансова институция, Георгиева ще се справи.“Тя ще успее да внесе сериозни промени в институцията, която оглавява“.

По традиция титулярът на поста президент на Световната банка е американски гражданин. Изборът му този път ще бъде направен от дъщерята на Доналд Тръмп - Иванка.

Веднага след като бе оповестено връщането му в частния сектор, се заговори, че Иванка Тръмп ще оглави институцията. В последствие стана ясно, че дъщерята на президента на САЩ Доналд Тръмп, която е и негов съветник, ще участва в подбора на новия ръководител на банката.

Защо Световната банка губи влиянието си и ще се справи ли Кристалина Георгиева, която беше поканена за главен изпълнителен директор именно от Джим Йон Ким?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Какво знаем за Световната банка в исторически, икономически и политически план

От днес Кристалина Георгиева е президент на Световната банка до пролетта, когато ще бъде избран новият титуляр. Това ни дава повод да поговорим за значението на Световната банка в икономически и политически план.   Банката има ключова роля за..

публикувано на 01.02.19 в 12:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени

Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към съюза на потребителите. Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Института за анализ на..

публикувано на 24.04.24 в 14:48
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. Как е изготвен план-приемът за паралелки в 47..

публикувано на 24.04.24 в 14:44
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група  - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа..

публикувано на 24.04.24 в 14:08
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението..

публикувано на 24.04.24 в 13:54