Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Велислав Павлов - един нощен рицар на "Хоризонт"-а

Велислав Павлов
Снимка: Георги Бангиев

„Нощен рицар” го нарече неговата съпруга, актрисата Юлиана Сайска, в едно специално любовно послание, което прозвуча в предаването "Нощен Хоризонт". А рицарят - Велислав Павлов, сподели, че любовта е най-голямата движеща сила в света. Най-важните неща в живота на актьора са семейството и приятелите, книгите и музиката, както и професията.

Велислав Павлов е един от най-успешните актьори у нас, но като че ли остава встрани от медийното пространство. Той изигра главната роля във филма „Въздесъщият” и ни провокира със своето силно присъствие на екрана. Филмът беше част от конкурса за наградите „Оскар” за чуждоезичен филм. Гледали сме го в българските филми „Дзифт”, „Източни пиеси”, „Шменти- капели” и в сериалите „Откраднат живот” и „Дървото на живота”. Участвал е в над 50 чужди филмови продукции и си е партнирал с такива световни имена като Вал Килмър, Антонио Бандерас, Морган Фрийман, Джон Кюсак, Долф Лундгрен, Жан-Клод ван Дам...

Велислав Павлов се „запалва” по актьорската професия от филмите, които гледа през юношеството. И на 16 - 17 години отива в читалището на своя роден град Берковица, където има театрална група. Първата му премиера е в пиесата на Никола Русев „Как писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка накитена”. Велислав и до сега си спомня как е играл с кецове, с дънки, отрязани до коляното и с едно рокерско яке. Рокерско, за да е по-близо образът до самия него. И до днес актьорът си мисли, че му допадат роли, които в някаква степен са близо до него и едновременно с това – много далеч от самия него. Стреми се при изграждането на образите да ги направи пълнокръвни, да навлезе дълбоко емоционално в героя, да бъде  честен и истински на сцената и екрана.  

Завършва актьорско майсторство в Театралния департамент на НБУ. Там един от преподавателите е проф. Васил Димитров, които го доближава до системата на Станиславски, която е в основата на актьорската професия. А режисьорката Възкресия Вихърова и сценографът Зарко Узунов залагат в него и в цялата група студенти основните въпроси, свързани с професията: дисциплината, характера, вътрешния живот ...Въпроси, на които Велислав Павлов започва да си отговаря едва през последните години. И които са особено ценни за твореца.

Един от големите театрали у нас, актьорът и режисьор Мариус Куркински, работи по няколко проекта заедно с Велислав Павлов. И до днес, вече над 10 години, Велислав играе в постановката на Куркински „Рибарят и неговата душа”. Над 200 са представленията на спектакъла в театър „199”. И до днес екипът има катарзисни спектакли, както ги нарече Велислав Павлов, когато всичко е извън рутината, живо и истинско е, с едно „космическо” напасване на енергиите на целия екип, както и на всички останали, които помагат в реализирането на представлението. Работата на актьора с Мариус Куркински е особено ценна за него и дори стига до вълшебството.

Спектаклите, в които можете да гледате Велислав Павлов през този сезон, са „Дон Жуан” и „На ръба” в Народния театър, както и постановката на неговата съпруга Юлиана Сайска „Интервюта с душата” в галерия „Етюд”, а „Рибарят и неговата душа” продължава да се играе в театър „199”. В момента актьорът репетира в Народния театър в пиесата „Братя Карамазови”. За ролята на Иван Карамазов той е получил лична покана от директора на театъра Мариус Донкин. Премиерата на постановката ще бъде в началото на месец април.

Извън театъра и киното Велислав Павлов обича да е при семейството си, да е с близките и приятелите, да гледа филми, да чете книги, да слуша музика. Обича и да е в планината, да е близо до гората, дърветата, миризмата на природата. А иначе нощният рицар е на мотор на една асфалтова улица, спира на червения светофар, след това продължава на зелена светлина и след това светлината пак е зелена, а той пътува, пътува, пътува ...докато се изгубва, може би извън града и там някъде близо до природата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между миналото и бъдещето - арт инсталация на Красимир Терзиев на мястото на мавзолея

Инсталацията на визуалния артист Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било" вече е факт в Градската градина в София. Арт инсталацията е разположена на мястото на бившия мавзолей в центъра на столицата. Кризите, през които вървим, засилват усещането за миналото. Постоянно преиграваме моменти от..

публикувано на 24.04.24 в 11:31

Вокална група "Радиодеца" – част от световното шоу на Енчо Керязов "Нощ на звездите"

Вокалната група към Българското национално радио „Радиодеца“ тази година ще е част от световното шоу на Енчо Керязов „Нощ на звездите“.  Формацията се „ражда“ през 1990 година с идеята да записва детски забавни песни за програмите и фонда на БНР. „Радиодецата“ са носители на специалната награда за изпълнение на радиоконкурса „Пей с мен“; участие в..

публикувано на 24.04.24 в 10:16

Синът на Чарли Чаплин ще представи концерт – спектакъл в България

Юджийн Чаплин ще представи у нас концерт – спектакъл, който разказва за живота на неговия баща – Чарли Чаплин. "Останах впечатлен от предствата на Юджийн за неговия родител. Тя е различна от образа на легендарния комик. Чарли Чаплин е бил тих и спокоен човек, който  е играел със своите деца, правил им е фокуси  и ги е разсмивал.  Често е..

публикувано на 23.04.24 в 19:32
Железни момчета

"Железни момчета" и романтиката на българските железници

Цялата история на България може да се разкаже през историята на железниците. Това обясни пред БНР Емил Спахийски, сценарист на филма "Железни момчета". "Има изключителна романтика, свързана с времето на парните локомотиви. Оказва се, че тези машини, създадени от човешката ръка, са изражение на гениалността на инженерната технология...

публикувано на 22.04.24 в 19:34

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 27-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива :  20.05-21.00 ч.: Специален гост: младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова – единият от гласовете в саундтрака на видеоиграта Baldur's Gate 3, който беше отличен с награда на Британската..

обновено на 22.04.24 в 18:53

Еничарството – болната тема в нашата история

Най-новата книга на великолепната разказвачка Елена Петрова от Пловдив, която живее в Гърция, със заглавие "Храмът на греховете" засяга една жестока тема от нашата история - принудителното еничарство на българи по време на турското робство. Конкретни лица и образи превъплъщават по истински случаи темата за любовта и греховете, но..

публикувано на 22.04.24 в 13:45
Петър Петров, баритон (1919-2005)

Спомен за баритона Петър Петров

През април отбелязваме 105-годишнината на един много обичан баритон през 50-те и 60-те години на отминалия век - Петър Петров.  Предполагам, че всички, които са гледали спектакли на Софийската опера с негово участие, веднага ще си го спомнят - той беше много емоционален певец, веднага привличаше вниманието на публиката със сърцатата си..

публикувано на 19.04.24 в 19:25