Застраховани ли са пътниците в градският транспорт в София, ако не са чекирали картите си

| обновено на 01.02.19 в 18:25
Снимка: Георги Корнейков, БНР

В началото на следващата година в София трябва да заработи нова електронна система за таксуване в градският транспорт. Сега картите могат да бъдат чекирани само в трамваите и тролейбусите.
     

Слушател на програма "Хоризонт" обаче повдигна въпрос, свързан със застраховката на пътниците в градският транспорт.

„Когато човек си извади карта за градския транспорт, на гърба й пише, че след като валидираш картата - това ще послужи евентуално при някакво застрахователно събитие, ако се случи такова. В повечето превозни средства няма такива апарати - може би в над 60-70% от тях липсват такива апарати, на които да се валидира картата, която е за градския транспорт“, посочи той и подчерта, че ситуацията е различна, „когато човек си вземе билетче“, тъй като си „дупчи билетчето и това нещо му служи като документ при евентуално застрахователно събитие“. 

Според него, „няма смисъл да се пише нещо на гърба“ на картата, „което не може да влезе в действие“.

Всички валидни документи за пътуване в градския транспорт осигуряват застраховка на пътниците при пътно-транспортно произшествие,  независимо дали в превозното средство има апарат за чекиране на документа, обясни общинският съветник Зафир Зарков - член на комисията по транспорт в Столичният общински съвет.

„Тук категорично можем да кажем, че няма основание и не бива да се притесняват всички, закупили редовни превозни документи - независимо дали е карта или билет за еднократно пътуване – ползват естествено и правата като застрахователен документ. Това дали са валидирани или не - по никакъв начин не прави тяхната валидация нелегитимна съответно при злополука при застрахователите“, уточни Зарков. Той посочи още, че новата система за таксуване в градският транспорт в столицата ще обхване всички превозни средства на територията на града.

„Около 800 превозни средства оперират на територията на град София. Всички те ще бъдат оборудвани с валидиращи устройства и тогава ще може да бъдат таксувани или по време на изминато разстояние пътниците в градският транспорт, когато имат еднократни пътувания, съответно ще има и карти за по-дълги периоди, но всичко това в момента вече е в ход“.

Новата система ще дава възможност на пътниците да си купуват превозните документи и през интернет, като се очаква „така познатото билетче да отиде в историята, защото системата ще позволява да бъде заплащано съответно по време или по изминато разстояние“, добави Зарков, според когото и гратисчиите в градския транспорт ще намалеят, тъй като смарт системата предвижда да бъдат закупени и видеокамери.

"Които на практика има идея да бъдат използвани за преброяване на пътниците в превозните средства, които ще дават ясна представа между валидираните и броя на лицата във всяко превозно средство, което ще бъде допълнителен ориентир за контролите в градският транспорт“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Градското земеделие се нуждае от регулация, за да се развива

Има ли почва в София за градско земеделие? Какво спъва развитието му по подобие на други големи градове по света? Вертикални градини, био земеделие, засадени по покривите растения – това е световна тенденция във все по–гъсто населените градове са световна тенденция. Архитекти и урбанисти са единодушни, че тези пространства ще оформят облика на..

публикувано на 21.11.19 в 11:38

С донорска карта можем да се сдобием днес или следващата сряда

Всеки желаещ, който иска да се сдобие с донорска карта, може да я получи днес или следващата сряда - 27 ноември, от 14 до 18 часа от обособени пунктове пред Народния театър "Иван Вазов" и пред НДК. Акцията е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията "Да! За живот!". Утре - в Деня на християнското семейство,..

публикувано на 20.11.19 в 08:42

Атанас Паскалев: Управлението на водите куца

Неизвършването на качествена водна реформа е политически гаф. Това свое мнение защити пред „Хоризонт“ инж. Атанас Паскалев, член на УС на Българската асоциация по водите. Постоянно се подценява въпросът със засушаването, което се повтаря циклично през 10-14 години, посочи той в коментара си по водната криза в Перник, Ловеч и Плевен. „И точно..

публикувано на 19.11.19 в 12:32
Родителите на тежко болни деца бяха инициатори на протести под надслов

Тема табу ли са хосписите за деца

За разлика от много други общества, единствено в България и Кипър темата за детските хосписи не е част от публичните здравни политики. Това каза пред „Хоризонт“ Венелин Стойчев, д-р по социология, част от екипа на фондация „Ида“. Фондацията направи изследване за нуждите и ресурсите от палиативни грижи за деца у нас. „Не можем да правим публични..

публикувано на 18.11.19 в 11:40
Посрещането в гръцкото пристанище Пирея на китайският президент Си Цзинпин, придружаван от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Ще се превърне ли Гърция в „троянски кон“ на Китай в Европа

Гърция отвори широко портите на Европа пред китайските инвестиции. Това е изводът на много анализатори след знаковата визита на президента Си Цзинпин в Атина, където бяха подписани 16 двустранни споразумения. Под критичния поглед на Париж и Берлин, Атина отново избра да бъде на страната на Китай е изводът Келси Бродерик от базираната във..

публикувано на 16.11.19 в 13:40
Хуан Веларде

Хуан Веларде: Засега остава вероятността за предсрочни избори в Испания

Една изненадваща и силна прегръдка се оказа в центъра на политическия живот в Испания след изборите миналата неделя. Лидерът на социалистите и действащ премиер Педро Санчес и водачът на крайнолявата формация "Подемос" Пабло Иглесиас се договориха за коалиция по-малко от 48 часа след изборите, след като преди това шест месеца не им стигнаха, за да..

обновено на 16.11.19 в 11:53

Затяга се контролът върху дърводобива и търговията с дървесина

Министерството на земеделието затяга контрола върху дърводобива и търговията с дървесина. С промени  в Наредбата за опазване на горските територии се предвижда горските да имат постоянен достъп до GPS координатите на всички камиони, с които се превозват дърва. Забранява се и употребата на хартиени дневници в обектите за съхранение,..

публикувано на 15.11.19 в 09:09