Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застраховани ли са пътниците в градският транспорт в София, ако не са чекирали картите си

| обновено на 01.02.19 в 18:25
Снимка: Георги Корнейков, БНР

В началото на следващата година в София трябва да заработи нова електронна система за таксуване в градският транспорт. Сега картите могат да бъдат чекирани само в трамваите и тролейбусите.
     

Слушател на програма "Хоризонт" обаче повдигна въпрос, свързан със застраховката на пътниците в градският транспорт.

„Когато човек си извади карта за градския транспорт, на гърба й пише, че след като валидираш картата - това ще послужи евентуално при някакво застрахователно събитие, ако се случи такова. В повечето превозни средства няма такива апарати - може би в над 60-70% от тях липсват такива апарати, на които да се валидира картата, която е за градския транспорт“, посочи той и подчерта, че ситуацията е различна, „когато човек си вземе билетче“, тъй като си „дупчи билетчето и това нещо му служи като документ при евентуално застрахователно събитие“. 

Според него, „няма смисъл да се пише нещо на гърба“ на картата, „което не може да влезе в действие“.

Всички валидни документи за пътуване в градския транспорт осигуряват застраховка на пътниците при пътно-транспортно произшествие,  независимо дали в превозното средство има апарат за чекиране на документа, обясни общинският съветник Зафир Зарков - член на комисията по транспорт в Столичният общински съвет.

„Тук категорично можем да кажем, че няма основание и не бива да се притесняват всички, закупили редовни превозни документи - независимо дали е карта или билет за еднократно пътуване – ползват естествено и правата като застрахователен документ. Това дали са валидирани или не - по никакъв начин не прави тяхната валидация нелегитимна съответно при злополука при застрахователите“, уточни Зарков. Той посочи още, че новата система за таксуване в градският транспорт в столицата ще обхване всички превозни средства на територията на града.

„Около 800 превозни средства оперират на територията на град София. Всички те ще бъдат оборудвани с валидиращи устройства и тогава ще може да бъдат таксувани или по време на изминато разстояние пътниците в градският транспорт, когато имат еднократни пътувания, съответно ще има и карти за по-дълги периоди, но всичко това в момента вече е в ход“.

Новата система ще дава възможност на пътниците да си купуват превозните документи и през интернет, като се очаква „така познатото билетче да отиде в историята, защото системата ще позволява да бъде заплащано съответно по време или по изминато разстояние“, добави Зарков, според когото и гратисчиите в градския транспорт ще намалеят, тъй като смарт системата предвижда да бъдат закупени и видеокамери.

"Които на практика има идея да бъдат използвани за преброяване на пътниците в превозните средства, които ще дават ясна представа между валидираните и броя на лицата във всяко превозно средство, което ще бъде допълнителен ориентир за контролите в градският транспорт“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54