Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се още един сблъсък между "приятелите и "враговете" на Мадуро - за добивите на черно злато

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Геополитическият сблъсък между държавите, които подкрепят или се противопоставят на режима на Николас Мадуро във Венецуела, ще се пренесе и в Организацията на страните износителки на петрол. Тази година именно Венецуела е ротационен председател на картела, очакванията са, че на първото му заседание ще се появят двама министри на петрола от тази държава - изратени съответно от Николас Мадуро и Хуан Гуайдо. Така "приятелите" и "враговете" на  Мадуро ще влязат в още един сблъсък - за  добивите на черно злато, което всички ще усетим по джоба си, прогнозира за "Събота 150" анализаторът на петролния пазар Херман Ван.

Финансовият експерт и познавач на процесите в Латинска Америка Даниел Осорио е убеден, че геополитическата развръзка ще реши бъдещето на Венецуела, за която Международният валутен фонд прогнозира инфлация от 10 милиона процента през 2019 г:

„Само преди едно поколение Венецуела беше сред държавите с най-голям брутен вътрешен продукт на глава от населението в Латинска Америка. През 70-те години "Конкорд" имаше редовни полети два пъти седмично от Париж до Каракас. Венецуела беше богата държава. Тя имаше достъп до международните финансови пазари. Имаше дългови книжа, деноминирани в долари и всички големи инвеститори искаха да ги купуват. През последните няколко години обаче финансовите пазари станаха много неблагоприятни за Венецуела и тя трябваше да потърси финансиране по друг начин“.

Когато международните пазари не са благоприятни, винаги има място за "нови приятелства", за богатите на петрол държави, изтъкна той:

„Китай винаги се е интересувал от този петрол и започна да дава заеми на Венецуела, които тя погасява с петрол. Русия също има интерес към петрола във Венецуела. За нея обаче мисля, че интересът е повече геополитически. И накрая - трябва да отбележа ролята на Турция. Тази държава от известно време има голяма необходимост от злато, а Венецуела е готова да продаде огромни количества“.

Макар че турският президент Реджеп Ердоган подкрепи Мадуро, интересът му е основно заради златото, докато при Китай и Русия е много по-дълбок, допълва Херман Ван - анализатор в S&P Global Platts:

„Въпросът е доколко Владимир Путин ще се чувства добре с управлението на Мадуро, което не се подкрепя от голяма част от останалите лидери или ще поиска стабилен партньор в лицето на Гуайдо. Засега знаем какво е посланието, но не можем да бъдем сигурни какво ще поиска Москва, за да подкрепи Гуайдо и да обърне гръб на Мадуро“.

Същото се отнася и за Китай, най-големият кредитор на режима на Мадуро с повече от 64 милиарда долара, но и с още по-голям интерес, убеден е Осорио и обръща много по-голямо внимание на Русия

„Има голям самолет - "Боинг 777", който кацна от Русия в Каракас. Медиите предадоха, че той е пристигнал празен. Сега големият въпрос е дали ще отлети, пълен със злато; ще превози венецуелци или руснаци, които в момента се намират във Венецуела“.

Венецуела има още един проблем - вида петрол, чийто залежи са на територията й. За да може да бъде реализиран, трябва да бъде разреден с по-лека разновидност, която досега страната купуваше от Съединените щати. САЩ обаче наложи и санкции, припомни Ван:

„САЩ вече няма да купуват тежък петрол от Венецуела. Остава Китай. Потенциален добър купувач е и Индия. Трябва обаче да подчертая, че азиатският пазар на тежък петрол е изключително конкурентен. Въпросът е, че не е толкова евтино да се достави петрол от Венецуела до Азия. Заради доставките по море, венецуелският петрол ще бъде по-скъп, следователно по-малко конкурентоспособен.

Венецуелският петрол е много тежък. Затова някои рафинерии предпочитат да преработват по-леки нефтопродукти. Други - именно такъв тежък петрол. Всичко зависи от инфраструктурата, с която разполагат“.

Заради спада на производството във Венецуела, както и в Мексико, където петролът също е много тежък, цената на този вид черно злато расте. Това скоро ще се отрази в покачване на цената на лекия суров петрол и сорта брент, смята Херман Ван, но не прогнозира числа. По-интересно е какво ще се случи на заседанието на ОПЕК, тази година ръководен от Венецуела.

„Ако изпратят двама министри на петрола, е много важно кой от двамата ще бъде припознат от страните от ОПЕК. Русия засега припознава Мадуро, но тя е близък съюзник на картела, не учества в него. Еквадор, който членува в ОПЕК, стои зад Гуайдо. Саудитска Арабия прокарва интересите на Съединените щати, което означава, че и тя ще подкрепи Гуайдо. Говорим за лидерска криза в ОПЕК. 

По отношение на петролния пазар, не можем да говорим за криза заради ситуацията във Венецуела“

По последни данни общо производството на черно злато е спаднало до най-ниското си ниво от две години насам, а цената на сорта брент превиши 62 долара за барел. Това обаче няма да е в помощ на Венецуела към настоящия момент, коментира Даниел Осорио

„Финансовите санкции срещу режима на Николас Мадуро оставиха Венецуела без въздух за дишане. Позволете ми тази метафора, финансово страната наистина няма и глътка въздух. Тя трябва да се справи по някакъв начин. Питате ме дали може да изнася злато. Може да погасява дълг, може да се опитва да го продаде, за да си набави някакви парични запаси. Нищо не би ме изненадало, защото те просто се задушават от липсата на каквито и да е пари“.

Осорио е напълно сигурен, че когато кризата свърши, на Венецуела ще бъде оказана помощ.

„Ще има много голямо облекчаване на държавния дълг на Венецуела. Също така ще има финансова инжекция за страната. Безпрецедентно голяма сума ще бъде отпусната на Венецуела, уверявам ви. Очаквам да има и много сериозна хуманитарна помощ за справяне с кризата. Следващата стъпка е отваряне на икономиката. Във Венецуела могат да се върнат чуждите инвеститори. Те имат интерес от петрола. Говоря за международни компании и най-вече от Европейския съюз и от Съединените щати“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора - или да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от служител на НАП в столичния квартал "Хаджи Димитър" и за да се защити, извади пистолет. "Прецених, че е..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група  - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина. В Европейската имунизационна седмица от здравното министерство..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа TEN-T. Комисията изпрати мотивирано становище до България и още 5 страни-членки заради..

публикувано на 24.04.24 в 14:08
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението си Сарафов иска най-тежкото дисциплинарно наказание за Кръстев заради "многобройните му..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата на хазарт в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите,..

публикувано на 24.04.24 в 13:47
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Борбата на изборите ще е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ

"Борбата на тези избори ще  е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ",  заяви пред БНР Весислава Танчева, пиар експерт. "Решението на "Зелено движение" да се явят в друг формат е нещо, което ще повлияе на резултатите на ПП-ДБ.  Те бяха основните представители на коалицията, когато става въпрос за активни граждански действия"...

публикувано на 24.04.24 в 13:42