Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отказът на Германия от въгледобива: 40 млрд. евро субсидии, социалната и политическата цена

4
ТЕЦ на лигнитни въглища в Боксберг, Германия. Правителствена комисия препоръча пълен отказ от въгледобива най-късно до 2038 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисия за растеж, преструктуриране на икономиката и заетост - това е пълното име на органа, взел тази седмица ключово решение за бъдещето на германската икономика. В следващите 20 години - до 2038 г., Федералната република ще се откаже напълно от въгледобива като източник на електрическа енергия.

„Историческото“ решение, както го определиха експерти и журналисти, е съществен принос към намаляването на вредните емисии не само в Германия, но и в цяла Европа. Но от него има и засегнати - девет хиляди работни места са директно застрашени, други 18 хиляди индиректно са свързани с въгледобива.

Отказът от въглищата има и политически оттенък - сключеното споразумение идва в началото на важна за източногерманските провинции година. В три от тях предстоят регионални избори, а крайнодясната „Алтернатива за Германия“ е на път да отбележи най-добрия си изборен резултат именно в провинции, пряко засегнати от декарбонизацията на енергийната система.

Цената - 40 млрд. евро

40 милиарда евро ще струва отказът от въгледобив на федералния бюджет. Средствата са за Рейнската област, но основно за Лаузиц на границата с Полша, обяснява д-р Патрик Грайнхен, директор на НПО „Агора“ за проучвания на климата в Берлин.

„За мен споразумението е много стабилно, защото в комисията, която постигна този компромис, бяха представени всички заинтересовани страни - от министър-председателите на провинциите, където въгледобивът е основен поминък, през синдикатите, работодателите и граждански сдружения до природозащитниците“, казва той.

„Политиците, които сега поемат щафетата, не могат да не изпълнят споразумението. Това решение е много важен сигнал и към света“, допълва д-р Бригите Кнопф, генерален секретар на научно-изследователския институт Меркатор за глобалния климат, и продължава:

„Германия се опитва сега да поправи грешки от миналото. Защото още преди 10-15 години беше ясно, че въгледобивът няма бъдеще, и въпреки това той беше развиван в източногерманските провинции. През всичките тези години ние проспахме много възможности да преминем към чиста индустрия. Така че за мен това решение е шанс, който трябва да изпълним със съдържание“, посочи тя.

Канцлерът Ангела Меркел получава доклада на Комисията за растеж, преструктуриране на икономиката и заетост, препоръчващ отказ от въгледобив до 2038 г.

Многолик законодателен пакет

Канцлерът Ангела Меркел обеща вчера да изпълни със съдържание постигнатия компромис и до май да внесе в Бундестага законодателния пакет. Колко многолик е той, става ясно от думите на д-р Грайнхен.

„Германия сама си е поставила за цел, до 2030 г. да намалим вредните емисии с 55 процента. Отказът от въгледобив е само част от този пъзел. А той включва транспорта, т.е. преминаването към електроавтомобили, включва намаляване на потреблението на газ и мазут за отопление, както и топлоизолацията на сградите. А най-тежкият проблем всъщност е декарбонизацията на индустрията, където трябва да заменим природния газ с т.нар. „зелен водород“ - синтетично гориво, което може да съхранява произведеното излишно електричество. Така че отказът от въгледобива е само една стъпка към пълната промяна на германската икономика, ориентирана към устойчиво развитие в бъдеще“.

„Цената на въглеродните емисии в Европа значително се увеличи. Тя достигна 25 евро за тон, а това прави централите на въглища нерентабилни. Редица страни в Западна Европа отдавна решиха да се откажат от въглищата - Италия, Финландия, Великобритания и др. Според мен съвсем скоро това решение ще вземат и страните в Източна Европа. Да строиш нови ТЕЦове вече не си струва, а съществуващите няма да могат да работят вечно, защото икономически не е изгодно. Така че според мен до 2040 г. и в Източна Европа вече няма да се добиват въглища“, прогнозира д-р Грайнхен.

Намаляването на вредните си емисии с над 50% отговаря на заложеното в Парижкото споразумение за климата ограничаване на глобалното затопляне с два градуса.

„Декарбонизацията на германската индустрия обаче е заложена за след 20 години, което не е в духа на климатичното споразумение от Париж“, смята д-р Кнопф. И допълва:

„Друг е въпросът, каква ще е социалната цена на постигнатия компромис за затваряне на мините. Най-голямата част от споразумението от 400 страници коментира именно това“.

Полицията маха екоактивисти, блокирали улица пред икономическото министерство в Берлин в протест срещу бавния отказ от въглища на Германия.

Регионални избори в Източна Германия и дебати за социалната цена

Социалната цена тепърва ще се превръща в основна тема на обществения дебат в Германия. За добро или за зло решението за отказ от въгледобива дойде именно в годината на три ключови регионални вота в Източна Германия.

„Предстоящите регионални избори, разбира се, повлияха на преговорите. Министър-председателите на Бранденбург и Саксония се пребориха за много сериозни субсидии от федералния бюджет. Според мен те успяха да договорят възможно най-добрите условия за икономическия и социален преход, който предстои след затварянето на мините“, коментира климатологът д-р Грайнхен.

Допълва го политологът от университета в Дрезден проф. Ханс Форлендер:

„Например преместването на висши училища, научни институти, подобряване на транспортната инфраструктура, електрификацията на жп линиите, което значително ще подобри транспортните връзки до останалата част на Германия, откриване на нови училища и детски градини, и т.н.

От сега е ясно, че декарбонизацията на енергийната система на Германия ще е основна тема по време на предизборната кампания в Източна Германия.

„Но обещаната финансова помощ, която за Лаузиц е в размер на 16-17 милиарда евро, е сигналът, че хората ще бъдат социално обезпечени“, подчертава политологът от Дрезденския университет. „Става дума за едно голямо предизвикателство, което ще отнеме години - преминаването от въгледобив към други индустрии, които да осигурят заетост“, обяснява проф. Форлендер.

„В този смисъл споразумението носи предимства за източните провинции, но това не означава, че няма политически сили, които няма да употребят компромиса за предизборни цели. Крайнодясната, популистка и националистическа партия „Алтернатива за Германия“ ще говори за закритите работни места. А Зелените ще кажат, че тази първа стъпка не е достатъчна и е закъсняла“, каза проф. Ханс Форлендер.

„За предстоящите избори от решаващо значение обаче е, че демократичните партии в Източна Германия, т.е. управляващите партии в Саксония и Бранденбург, успяха да постигнат компромис и да договорят цял пакет от конкретни мерки за преодоляване на негативните последици от отказа от въгледобивната индустрия“, посочва той.

Протест на екоактивисти от „Грийнпийс“ до ТЕЦ срещу използването на въглища в Германия.

Как Левицата и „Алтернатива за Германия“ ще експлоатират темата

Зелените нямат особено много последователи в Източна Германия. За разлика и въпреки фантастичните им изборни резултати от миналата есен в западните провинции Бавария и Хесен. Интересно е, как ще води кампанията си „Алтернатива за Германия“ сега - обещаните милиарди евро структурна помощ на практика ѝ отнемат ключовите послания, че хората за пореден път ще останат без работа и ще бъдат пренебрегнати от федералното правителство в Берлин.

„Споразумението отнема на „Алтернатива за Германия“ част от аргументите и няма да ѝ позволи да води кампанията си на тази основа. От друга страна партията не може да се лиши от тази тема, както и от темата миграция. Така че за останалите формации ще е от особена важност да успеят да представят споразумението добре, предвидените мерки в него да стигнат до хората и посланието на компромиса да бъде разбрано от гласоподавателите. Защото предвидените средства за прехода от въгледобив към други, чисти индустрии в тези райони на практика са именно за хората, които тази есен ще гласуват. Е, разбира се, все още говорим за обещания и до изборите нищо конкретно няма да е изпълнено“, посочва проф. Форлендер.

Това е вятър в платната на Левицата, бившата компартия в ГДР, която продължава да е особено силна на изток.

„Левицата ще води кампанията си с посланието, че се закриват работни места и регионът ще загуби идентичността си. Това важи с особена сила за Лаузиц, където въгледобивът е не само основен поминък, но и част от културната идентичност и историята на този регион. Той винаги е бил работнически регион, където, естествено, се гласува за Левицата. Въпросът е колко добър ще е резултатът на „Алтернатива за Германия“, особено в Саксония, където не е изключено дори да спечели изборите, отбелязва още политологът Ханс Форлендер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19