Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юдит Сархентини: Не критикуваме Орбан заради миграцията, а за посегателства върху правата на граждани

3
Холандската депутатка от партията на Зелените Юдит Сархентини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица Европейският парламент за пореден път дебатира спазването на принципите на правовата държава в Унгария. „Унгарското правителство ни изкарва, че го критикуваме заради миграцията, а всъщност правим това заради посегателството му върху основни права на унгарските граждани“, казва в интервю за БНР докладчикът за Унгария в Европарламента Юдит Сархентини.

Холандската депутатка от партията на Зелените каза в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“, че чрез този похват премиерът Виктор Орбан измества вниманието от влошаващата се икономическа ситуация, сплашването на протестиращите, отнемането на свободата на медиите.

- Госпожо Сархентини, у много хора остава усещането, че Унгария е на прицел заради твърдия ѝ отказ да приема мигранти на своя територия. Как ще ги убедите, че вашата теза е правилна?

- Аз никога няма да мога да убедя унгарското правителство, че не става дума за миграцията, защото то иска да бъде така. То употребява бежанската тема като претекст за всичко, което не върви в страната. Използват критиките на Брюксел или на чужденците, за да прикрият икономическите си проблеми. Докладът, който изготвих през септември, е показателен и не говори толкова за миграция и убежище. В него става дума за правата на унгарските граждани - на независимите медии, за справедлив процес, за правото на сдружаване, които кабинетът на Виктор Орбан отнема. Така че нека не се ловим на лъжите му, че не е там проблемът.

Друго, което ме поразява е, че унгарският кабинет внушава как Европейският парламент критикува страната или народа, а това не е така. Парламентът има проблем с правителството, но по време на дебатите те смесват народа, страната, политическата партия и правителството. А това са съвсем различни неща. Аз ценя хората в Унгария и харесвам страната, но имам голям проблем с кабинета.

- Казвате, че имат икономически проблеми, но статистиките сочат друго. Това важи и за социалната политика…

- Това не е икономика, става дума за социални придобивки. И много добре разбирам, че хората оценяват това - добрата социална система е важна. Погледнете обаче колко унгарци работят на минимална заплата и колко е ниска тя - това са може би около 40 на сто от хората. И ако разгледате заробващия закон, който бе прокаран през унгарския парламент, ще видите, че хората, принудени да полагат извънреден труд, могат да си вземат парите за този труд чак след няколко години. Правителството прави това, защото има недостиг на работна ръка. Същевременно Унгария затваря вратата си за икономическата имиграция, да кажем, от Украйна. Така че те не могат да си набавят необходимата работна ръка и същевременно не плащат добре. И ако погледнете икономическия растеж в региона, ще видите, че в Чехия и Словакия той е далеч по-голям, отколкото в Унгария.

- Ако това наистина е така, трябваше да има много сериозни протести. Иначе протести има и сега, но те не са с размах, какъвто се очаква за подобна ситуация…

- И аз мисля, че протестите биха могли да бъдат далеч по-сериозни и лично бих искала да подкрепя тези, които се осмеляват да излязат на улицата. Сплашванията са доста силни - всички тези протести се заснемат. И ако вие живеете в по-малко градче и работите държавна работа или пък работата ви по някакъв начин е свързана с администрацията, какъвто е случаят с половината от хората на такива места и ви видят заснет, рискувате да я загубите. Не подценявайте начина, по който става сплашването в тази страна.

Протест в Будапеща през декември 2018 г.

- Предполагам, че това, което казвате, важи и за медиите….

- По-голямата част от медиите говорят в момента за това колко се харесва правителството. Много независими медии бяха закрити през годините. Това лято една независима телевизия смени тона си на 180 градуса само за един ден, защото я купи приятел на Виктор Орбан. Наскоро около 450 медии - телевизии, радиа, вестници и списания бяха слети, като през годините бяха купувани от приятели на Орбан при много изгодни заеми от държавата. Сега работят като конгломерат и имат монопол върху рекламите. Ако сте независимо списание или уебсайт, е много трудно да си осигурите финансиране, защото държавата не насочва реклами към вас. Така че парите се отклоняват от независимите медии.

- Как ще преборите този проблем, след като за задействането на чл. 7 срещу Унгария, който да я лиши от правото на глас, трябва мнозинство в Съвета?

- Съветът трябва да реши това. Европейският парламент свърши своята работа - две трети от депутатите гласуваха за моя доклад. Имайте предвид, че мнозинството от Европейската народна партия също го подкрепи. Мисля, че Съветът разбра този сигнал много добре.

Освен това наближават и европейските избори и много политици извън Унгария трябва да обясняват вкъщи защо продължават да приемат факта, че унгарците са лишени от правата си, докато парите на европейските данъкоплатци отиват в Унгария.

Докладчикът за Унгария в Европарламента Юдит Сархентини приема овации на свои колеги след вота за задействане на процедура, която може да лиши членката на ЕС от право на глас в Европейския съвет.

- Споменахте европейските избори, но тенденцията, която се очертава, е по-скоро в полза на Орбан. Националистите набират сила…

- Ще видим. В крайна сметка, Европейската народна партия, която е най-голямата в Европейския парламент, е проевропейска, а нито един гражданин не би искал да живее в авторитарен режим. Разбирам добре хората, които гласуват за политици, обещаващи им по-добър живот. Но не разбирам политиците, избрани заради икономическата им програма, които после закриват вестници и уволняват съдии.

- Но ФИДЕС е част именно от групата на Европейската народна партия. Как ще се реши този проблем?

- Този въпрос задайте на Европейската народна партия. Ние, Зелените, никога не бихме позволили на такъв член от семейството ни да продължи да бъде част от него и бихме били доста по-критични. Вече имаме проблеми в Румъния и Полша, имаме и дясно популистко правителство в Италия.

- И все пак виждате ли шанс Орбан да бъде победен?

- Не мисля, защото той промени изборното законодателство, така че дори и с по-малко мнозинство от 50 на сто има мнозинство от две трети в парламента, а освен това все още е популярен. Но демокрацията е нещо повече от това победителят да вземе всичко. Надявам се хората в Унгария да гласуват за това, което смятат за важно. Аз няма да се намесвам.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев

Адм. Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поиска 2,5% от БВП да отиват за отбрана. Така, по думите му, ще бъде наваксано изоставането в инвестициите за отбрана.  "2,5% от БВП не са много на фона на всичко, което се случва в света и региона. Не само България е в такава ситуация, много страни виждат нуждата от инвестиции в отбраната си. Сега трябва да..

публикувано на 28.03.24 в 14:03

Кенет Мертен: Приоритет на САЩ - разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен посочи, че приетото от България законодателство за скрининг на инвестициите е пример за общите цели..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмняват, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого, а президентът Румен Радев е изправен пред много труден избор. Костадинов също е на..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали служебният кабинет ще бъде от политически лица:  ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен това е много важно. Парламентът ще работи и ще има парламентарен контрол, но политическата..

публикувано на 28.03.24 в 13:24

EVN не може да каже с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли

За първи път от стъпването си на българския пазар EVN,  които снабдяват с електроенергия Югоизточна България,  не могат да кажат на своите потребители с колко ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли. Според действащите нормативни документи всички енергийни дружества трябва до края на този месец да внесат в енергийния регулатор..

публикувано на 28.03.24 в 13:17
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14