Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майка от "Системата ни убива всички": Новата наредба отвори широко вратите за корупция в ТЕЛК

Децата и хората с увреждания не трябва да плащат за това, че държавата не се справя с корупцията в ТЕЛК

Системата ни убива всички

Днес трябва да бъде готов анализът на Министерство на здравеопазването на Наредбата за медицинската експертиза от 3 август 2018 година, която трябваше да осъвремени и обективизира експертизата. Очаква се министърът на здравеопазването да представи нови мерки за контрол върху работата на промените в ТЕЛК във връзка с елиминиране на субективизма и в отговор на фалшивите ТЕЛК-удостоверения. Очаква се да има и протест на майките на деца с увреждания.

Пред БНР Шенай Мустафа от „Системата ни убива всички“ коментира, че от инициативата са направили свое проучване:

„В крайна сметка се случи така, че с постановление 152 - новата Наредба за експертиза - много деца с увреждания и възрастни с увреждания бяха лишени от всякакъв вид подкрепа, защото, на този етап, експертното решение на ТЕЛК е един такъв универсален ключ. Ние нямаме комплексна индивидуална оценка на уврежданията, имаме медицинска експертиза и, когато процентите паднат под 50, този човек отпада въобще от системата. Направихме едно проучване, което доказва, че наистина за 6 месеца изключително много хора с увреждания, както и деца, получиха много ниски проценти, което е нормално, предвид това че се взема предвид само основно заболяване.

Лекарите в комисиите не разбират, че отнемайки помощта на дете с увреждане реално го лишават и от образование, защото родителят няма право да го придружава в училище, а то не може да бъде там без родител, коментира Димитрова пред „Хоризонт“ и оцени наредбата като „изключително голямо недоразумение“  и „негодна“. Тя допълни че „самият ТЕЛК си е архаичен, самият начин на оценка“:

„Немислимо е да се прави една такава оценка, която се базира на основно заболяване, след като придружаващите всъщност водят до много по-тежки дефицити“.

„Не можем да твърдим, че очакваме от бизнеса да наема хора с увреждания, когато не сме създали условията, за да изкараме човека с увреждания от вкъщи“, коментира Мустафа в предаването „Преди всички“:

„Когато тръгнаха с новата наредба, в медийното пространство чувахме, че тази наредба ще ограничи корупцията в ТЕЛК. Напротив, отвори широко вратите, защото, когато говорим за едно основно заболяване, много по-лесно е да бъде изсмукана от пръстите, говоря за здрави хора, а не за хора с увреждания, една диагноза, която дава достатъчно големи проценти. Доказателство в случая е председателят на ТЕЛК – Ловеч. 

Корупцията не е отговорност и задължение на хората с увреждания и децата с увреждания! Не те трябва да плащат за това, че държавата не се справя с корупцията. Сега какво се случва? Очакваме хората с увреждания, родителите на деца с увреждания да имат смелостта да извадят от 200 до 1000 лв, за да може обективно да им се оцени състоянието. Това ли искаме?“.

Димитрова изтъкна, че когато обикновените хора обжалват решението на ТЕЛК, те остават без помощи, докато трае процесът. Това може да продължи от три месеца до година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ананиев обеща да освободи средства за протестиращите медицински сестри в Козлодуй

До края на годината Министерството на здравеопазването ще предложи вариант за увеличение на основните заплати в общинските болници. Това съобщи Силвия Оприцова - една от протестиращите медицински сестри от козлодуйската болница, които днес се срещнаха..

обновено на 04.02.19 в 15:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши..

публикувано на 24.04.24 в 01:34