Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем сигнала за нарушения са подадени при реставрацията на Антична Сердика

Работен момент от ремонта на Ларгото
Снимка: БГНЕС, архив


Осем сигнала за нарушения и нередности са подадени по време на изпълнението на проекта за Антична Сердика, съобщи в предаването "Преди всички" заместник-регионалният министър Деница Николова.

Миналата седмица депутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в злоупотреба с европари за близо 700 хиляди лева при строителството на Ларгото по времето, когато той е бил зам.-министър.

По думите на Деница Николова цялостно проектът е отчетен в срок:

"Тези сигнали основно са свързани със законосъобразно провеждане на обществените поръчки и в тази връзка ние сме си предприели мерките и където е било необходимо, сме наложили и съответните санкции. По отношение на конкретиката за този конкретен сигнал ние не сме имали информация до настоящия момент и никой не ни е сигнализирал, че има нещо, което да касае изпълнението".

Николова допълни, че все още не е получила искане от Прокуратурата да предостави документацията по случая, но допълни:

„В момента, в който се предяви от съответния компетентен орган искане по отношение на документи, ние сме в пълна готовност да подадем абсолютно всичко необходимо, за да може съответните органи да си свършат своята работа“

Проектът е „с изключително голяма сложност“ и е изпълнен на три етапа. Над 100 археолози са са работили по консервацията на културно-историческото наследство, допълни тя в предаването "Преди всички".

„Проектът е отчетен в срок, от гледна точка на сключен договор за безвъзмездна финансова помощ. При окончателното плащане и при проверките, които ние сме направили, сме установили необходимост от допълваща информация именно по отношение на сроковете за изпълнение на строителните дейности. Представени са ни такива документи, от страна на Министерство на културата. Спрямо нашите вътрешни правила сме обработили плащането, а, където сме имали забележки, сме изискали допълнителна информация или допълнителни корективни мерки. Същите са били предприети в сроковете, които сме дали на нашите бенефициети. Оттам нататък е следвало изплащането на окончателното плащане - април 2016 година. Общата стойност на договора е 15 800 000 лв. към етапа, към който сме сключили договора. Когато сме приключили с нашите проверки и отчетност на документите, на практика сме намалили стойността на възможността за верифициране на разходи с над 600 000 лв - част от разходите сме ги приели за недопустими или не достатъчно доказани от гледна точка на информация и възможност да бъдат предявени за възстановяване на средствата".

Договорът на МРРБ е с Министерство на културата и намаляването е за сметка на ведомството, уточни тя.

„Договорът за безвъзмездна финансова помощ е между управляващия орган и Министерство на културата. Този договор е различен от договора за обществена поръчка, сключен между Министерство на културата и съответня изпълнител“.

„Когато са ни представени строителните книжа за приемане на обекта, имаме съответните актове, които удостоверяват, че проектът е със завършени строителни дейности – акт 15. След него има съответна проверка от държавна приемателна комисия в лицето на ДНСК“.

Ведомството няма възможност да провери до каква степен документите, които са им представени са антидатирани, но в МРРБ не са имали съмнения към момента, към който са получавани. След информациите от миналата седмица обаче се правят нови допълващи проверки по отношение на цялостния процес на изпълнение на проекта, допълни Николова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54