Обявиха конкурс за тийнейджърски видеа “Don’t fake with me”

Първите трима ще получат като награда очила за виртуална реалност

Снимка: http://gramoten.li/

Как децата разпознават фалшивите новини? В рамките на Дните на медийната грамотност започва конкурс за тийнейджърски видеа “Don’t fake with me”.
   

„Идеята е със съвсем подръчна техника тийнейджърите да разкажат за своя сблъсък с фалшиви новини или за фалшиви новини, за които са чули, разбрали, и как са повлияли те на обществото ни, както и как те самите разпознават фалшивите новини“, обясни в предаването „Преди всички“ Кристина Христова.

Участниците могат да направят и своя класация за най-странните пет фалшиви новини, които са се случвали или те самите да направят проучване какви фалшиви новини има напоследък, посочи Христова. „Какви са техниките на фалшивите новини, за да заблудят читателите и те самите как биха разпознали фалшива новина.“

Организаторите на конкурса се надяват чрез него да провокират младежите да търсят повече информация как да различават признаците на фалшивите новини. „Не разчитаме, че те имат предварителна подготовка. Надяваме се, стараейки се да спечелят конкурса, те да се подготвят добре и това да бъде един вид неформално собствено образование, което те да си проведат“, поясни още Кристина Христова.

В състезанието, посветено на фалшивите новини, могат да се включат тийнейджъри между 14 и 18 годишна възраст. Желаещите да участват с видео трябва за заснемат такова с продължителност между 5 и 10 минути. 

Видеата трябва да бъдат изпратени на имейл info@gramoten.li, като на сайта на Коалицията за медийна грамотност в образованието има и инструкции от специалисти как се разпознава фалшивата новина, които младежите могат да използват като опорни точки.

Създателите на първите три най-добри видеа ще получат очила за виртуална реалност и картички с добавена реалност. 

Конкурсът приключва на 28 февруари.