Подполковник от запаса написа книга за историята на Врачанския гарнизон

Снимка: архив

Факти от историята на Врачанския гарнизон, сформиран през 1891 година, за първи път са събрани на едно място. Това се случва в книгата "Войскови живот и командири след Освобождението във Враца".

Стегнато, по военному, нейният автор Иван Джунов е подбрал документи и снимки за приноса на врачанските офицери и войници в продължение на няколко десетилетия от военната ни история.

"Книгата обхваща един период от 1878-а до трагичната есен на 1918 година – 40 години", обясни пред "Хоризонт" Джунов. 

Той решава да напише книгата заради годишнината от Първата световна война. Готвейки се за предавания в местния телевизионен ефир, Иван Джунов установил, че нищо не се знае ма местния полк и за Враца като гарнизон, а във Враца, по думите му, винаги е имало войска.

Иван Джунов

Основните полкове в България за 36 и за голяма част от тях има материали. За 35-и Врачански полк обаче имало само един материал – за бойната кампания в Добруджа, допълни Иван Джунов.

"Тук в нашия град е щабът на Шеста пехотна бдинска дивизия – дивизията на Северозапада с личен състав 48 022 човека. Това е огромна дивизия. Тя е трета по големина след Пловдив и Русе дивизиите. По-голяма е от Софийска, от Сливенска…“

Джунов възприема мисията си да събере архивните материали като част от родолюбието. "Елемент на родолюбието е да се знаят тези огромни жертви, които са давани в тези войни за национално обединение. Да, сега идеалът може да е съвсем друг, но някога тези хора съвсем безкористно са отивали да воюват - за свободата на всички българи и да се обедини България."

Още за книгата чуйте в звуковия файл.