Руши се Етнографско-възрожденският комплекс във Враца

Етнографско-възрожденски комплекс „Свети Софроний Врачански“

Файтон, жезъл на народен лечител и люлка бешик – тези наглед странни за съвременността ни предмети, както и стотици други вещи от бита, поминъка и обредността в миналото, са събрани на едно място в експозициите на Етнографско-възрожденския комплекс във Враца.

Експозициите са подредени по уникалния за страната критерий, според четирите сезона. В музея има още и сбирка за Дико Илиев, както и за каракачаните и банатските българи.

Комплексът е впечатляващ с уникалната си композиция от пет възрожденски сгради. Една от постройките е от 1812 година. Оказва се обаче, че съществуването на тези иначе запазени от два века сгради днес е под въпрос заради компрометирани носещи конструкции, които са дървени и имат нужда от импрегнация. Разрушени са и много комини, а неизкърпените покриви и непочистените улуци са причини за течове и други прояви на разруха в къщите, които са строени в началото на 19-и век. 

Евентуален ремонт не е "по джоба" на музея, който е паметник на културата. Местната власт оставя без отговор сигналите на служителите в комплекса.