Морков-супергерой ще учи децата в София да намаляват хранителните отпадъци

В общинските детски градини в София започва кампания за намаляване на хранителните отпадъци. Целта е, чрез нея да се повиши вниманието на децата върху факта, че храната е ценен ресурс, към който трябва да се отнасяме отговорно - както при пазаруване и консумация, така и при евентуално изхвърляне. Какво научиха децата от 26-та детска градина "Калина" в Столичния район Младост?

Лице на кампанията е супергероят – морковът Мори, който лично ще се срещне и поговори с над 1000 деца в 30 столични детски градини между февруари и май. 

"Децата още от малки трябва да знаят колко е важно да намалим изхвърлянето на храната. Това е един глобален проблем и трябва да се справим с него. С разделното изхвърляне на отпадъци помагаме на природата", каза самият суперморков Мори са своя персонаж. 

През лятото на 2018 г. Столична община проведе онлайн конкурс за детска рисунка и тогава именно концепцията за моркова-супергерой беше избрана за победител. В последствие рисунката на 10-годишния Алекс Нейчев беше анимирана и превърната в лице на кампанията.

Инициативата за намаляване на хранителните отпадъци е част от ангажиментите на Столична община в международния проект TRIFOCAL, чийто патрон е лондонския кмет Садик Хан. 

"Когато говорим за екологично съзнание трябва да мислим за най-малките, защото в тази възраст те формират своите навици", обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова при старта на кампанията в Младост. Тя допълни, че специални инсталации са преработили 14 000 тона зелени отпадъци и 9200 тона хранителни отпадъци, от които се произвежда компост. До 10 килограма може да получи всеки гражданин с представяне на бележка за платена такса "смет", а компостът се използва и за производство на електроенергия. 

Подробности за кампанията и какво научиха децата от суперморкова Мори чуйте в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33