Михаил Груев за "Политическата история на съвременна България"

Снимка: БГНЕСТретият том на "Политическата история на съвременна България" беше представен в Държавна агенция "Архиви".

Не всичко по темата е изчерпано и точно това показва тази трилогия от документи - колко имаме още да научаваме за изграждането и механизмите за функциониране на тоталитарната държава, каза в интервю за "Нещо повече" председателят на агенцията Михаил Груев.

Първият том обхваща документи от преврата през 1944-та, вторият събира документи от класическия сталински период, а третият е посветен на плахата десталинизация в периода след смъртта на Сталин до 1956-а година, обясни Груев.

Присъединявам се към апелите за изучаване на миналото. Иска ми се подобни документални сборници да стигнат до повече хора. Част от документите ще качим и онлайн. Но е добре да има и повече познаване на функционирането на тоталитарната държава - какви са съпротивителните сили на обществото, как тоталитарната държава прониква до всеки един член на обществото, подчерта Михаил Груев.

Той отбеляза, че тритомникът е предназначен за обучението по история в университетите, но го препоръча на всички, които искат да се информират по темата:

„Прекалено много стана шумът в обществото от хора, които не познават фактите, но искат да се изкажат".

Още по темата чуйте в интервюто в звуковия файл.