Михаил Груев за "Политическата история на съвременна България"

Снимка: БГНЕСТретият том на "Политическата история на съвременна България" беше представен в Държавна агенция "Архиви".

Не всичко по темата е изчерпано и точно това показва тази трилогия от документи - колко имаме още да научаваме за изграждането и механизмите за функциониране на тоталитарната държава, каза в интервю за "Нещо повече" председателят на агенцията Михаил Груев.

Първият том обхваща документи от преврата през 1944-та, вторият събира документи от класическия сталински период, а третият е посветен на плахата десталинизация в периода след смъртта на Сталин до 1956-а година, обясни Груев.

Присъединявам се към апелите за изучаване на миналото. Иска ми се подобни документални сборници да стигнат до повече хора. Част от документите ще качим и онлайн. Но е добре да има и повече познаване на функционирането на тоталитарната държава - какви са съпротивителните сили на обществото, как тоталитарната държава прониква до всеки един член на обществото, подчерта Михаил Груев.

Той отбеляза, че тритомникът е предназначен за обучението по история в университетите, но го препоръча на всички, които искат да се информират по темата:

„Прекалено много стана шумът в обществото от хора, които не познават фактите, но искат да се изкажат".

Още по темата чуйте в интервюто в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33