Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон не са изненадани от липсата на пробив на срещата Юнкер-Мей

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макар и очакванията във Великобритания за нещо конкретно от днешните срещи на Тереза Мей в Брюксел да бяха нулеви, кореспондентите, отразяващи събитията, отбелязаха, че все пак британският премиер няма да се завърне със съвсем празни ръце у дома. Те имат предвид факта, че разговорите ще продължат след уговорката между Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей пак да се срещнат преди края на февруари.

Юнкер подчерта отново, че споразумението по напускането не може да бъде предоговаряно, както иска Мей, но допълни, че ЕС е готов да одобри съпровождащ документ за бъдещите отношения.

В същото време преговарящите екипи на двете страни ще подновят преговорите в търсене на решение, което да получи възможно най-широката подкрепа в британския парламент и да отговаря на насоките, договорени с Европейския съвет. Министърът за Брекзит Стив Баркли пък ще се срещне с главния европейски преговарящ Мишел Барние в понеделник в Страсбург.

Междувременно в британския парламент, където бе отменена февруарската ваканция и насрочени дебати за Брекзит следващата седмица, някои депутати изразиха недоумение какво точно ще бъде дискутирано при липсата на новини от Брюксел.

Пит Уишарт от Шотландската национална партия дори се пошегува, като каза, че след вчерашните коментари на Доналд Туск, предлага дебат за ада и по-конкретно кои части в него за кои хора са резервирани.

Лидерът на парламентарното мнозинство на консерваторите Андреа Ледсъм обаче не видя нищо смешно в предложението и отбеляза, че ако до сряда Тереза Мей представи ревизиран вариант на нейната сделка, тя може да бъде обсъдена и гласувана.

На този фон днес лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин си навлече гнева на негови депутати, след като в писмо отправи предложение към Тереза Мей за подкрепа, но ако бъдат изпълнени пет негови искания.

Мей едва ли ще се съгласи с исканията на Корбин, макар че това отваря пътя за междупартийно сътрудничество за решаване на кризата.

Но Оуен Смит, яростен противник на Брекзит, критикува Корбин, че на практика показва, че е готов да подкрепи сделка за Брекзит и напълно забравя опцията за втори референдум. Смит заяви, че ще обмисли дали да не напусне Лейбъристката партия и че не е единствен с подобни възгледи.

По отношение на разговора между президента Путин и премиера Борисов, знам, че са обсъдили  дипломатическите отношения между двете страни, строителството на българската част от „Турски поток“ , както и перспективите пред проекта за АЕЦ „Белене“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер

Юнкер и Мей в „ожесточена, но конструктивна“ дискусия по Брекзит

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей се договориха отново да се срещнат преди края на февруари. Пробив от страна на ЕС няма. Както се очакваше, на днешната среща между двамата в Брюксел Мей..

обновено на 07.02.19 в 17:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии...

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е..

публикувано на 19.04.24 в 07:41