Великобритания конфискува над 0,5 млн. евро от син на молдовски експремиер

Премиерът Влад Филат говори в парламента на Молдова през 2015 г. на дебати за лишаването му от имунитет. По-късно той-бе осъден на 9 г. затвор за корупция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правосъдие постанови конфискацията на почти  500 000 лири (570 000 евро) от сина на бившия молдовски премиер Владимир Филат, предаде Франс прес.

Следователите установили, че богатството на 22-годишният Лука Филат, който плащал месечен наем за жилище в Лондон в размер на 30 000 лири и който карал „Бентли“, е дошло „от незаконната дейност на баща му“.

Бившият премиер на Молдова (от 2009 г. до 2013 г.) е зад решетките в родината си, след като беше осъден преди три години на 9 години затвор за корупция и злоупотреба с власт. Той бе обвинен в отклоняване на 260 милиона долара.

Синът му се установил в Лондон през юли 2016 г., за да учи, но привлякъл вниманието на властите с екстравагантните си покупки и разходи, сред които „Бентли“ за 200 000 лири. Младежът нямал доходи във Великобритания, които да са известни на властите.

Трите му банкови сметки в Ейч Ем Би Си били захранвани с големи суми от чужди фирми, основно базирани в Турция и на Каймановите острови.

Внасяне на много пари в брой по сметките било регистрирано също в системата на банката. Например за три дни били внесени в брой 98 000 лири. Трите сметки бяха замразени миналата година. Лондонски съд постанови парите да бъдат конфискувани.

Мерките са по силата на нов закон за борба срещу прането на пари, приет през 2017 г.